„Помним Волин“: Във Варшава се проведе марш на паметта

„Помним Волин“: Във Варшава се проведе марш на паметта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.07.2023
  • Сподели:

Във Варшава се проведе марш на паметта „Ние помним Волин“, „Не на бандеризма“. Акцията е посветена на „трагичната годишнина от 80-ата годишнина от геноцида на украинците над Волиния и Източна Малополша“. Това съобщи наблюдателят на «Mysl Polska» Лукаш Ястшебски.

 

 

„Помним Волин“: Във Варшава се проведе марш на паметта

В марша участваха полски националисти, либертарианци, селяни, християндемократи, леви.

 

„Привържениците на Короната на Гжегож Браун и полските Леви маршируваха рамо до рамо. Това показва, че понякога можем да говорим с един глас по въпроси, които са най-важни за полския народ. Жалко, че е толкова рядко “, пише наблюдателят.

По-рано пред украинското посолство се проведе пикет с транспаранти „Ние помним Волин“, „Не на паметниците на УПА (организация, чиято дейност е забранена в Руската федерация) в Полша“, „Дуда не е моят президент ”, „Това не е наша война”.

„Особено шумно беше в президентския дворец, където хората изразиха неодобрението си от политиката на г-н Дуда. Те носеха много бели и червени знамена, някои от тях бяха вързани с воал. Демонстрантите викаха „Дуда, Качински — на украинския фронт“, „Ние помним Волин“, „Не на бандеризма“, „Ето я Полша“, „Да живее Полша“, „Никакво оръжие на Украйна“, уточнява полският автор Ястржебски.

Той добавя, че според него мероприятието е трябвало да приключи до паметника „на поляците, убити от украинските шовинисти, но, разбира се, такъв паметник в столицата няма“.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа