Саудитска Арабия губи статута си на държвата с най-голям добив в ОПЕК+

Саудитска Арабия губи статута си на държвата с най-голям добив в ОПЕК+
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.07.2023
  • Share:

Русия постепенно измества Саудитска Арабия като най-голямата държава, добиваща петрол в редиците на ОПЕК+, пише The Wall Street Journal. Изданието цитира анализи на Международната агенция за енергетика (МАЕ), според които в последните месеци Риад жертва своя пазарен дял в опит да подкрепи падащите цени на петрола, които свиваха приходите.

 

Намаляването на добивите обаче не беше предприето масово от всички членове на ОПЕК+, а и държави извън картела, сред които САЩ, увеличават добивите в опит да ограничат растежа на цените. САЩ например увеличи добивите с 0,6 млн. барела на ден, а Иран, който е част от картела, използва момента и също увеличи добивите - с до 0,53 млн. барела. Но този ръст на доставките на страните извън ОПЕК+ изглежда обаче е към своя край, допълва още МАЕ.

Очакванията са, че действията на Саудитска Арабия започват да дават резултат и цените на петрола ще се увеличават в следващите месеци.

Преди седмица Риад съобщи, че намалява добивите с още 1 млн. барела на ден до най-ниското ниво за последните две години - около 9 млн. барела. Ако не бъдат вземани предвид флуктуациите около пандемията от коронавируса, добивът на петрол в страната ще бъде най-ниското от 2011 година насам.

През април кралството пое основната част от заявеното доброволно намаление на добивите с 1,6 млн. барела на ден от май.

Тези ограничения ще направят Русия най-голямата държава, добиваща петрол, в рамките на ОПЕК+ за първи път от началото на 2022 година. Според анализите действията на Риад са рисков залог, но в страната се нуждаят от цена 80 долара за барел, за да балансират бюджета и да намерят финансиране за огромните инфраструктурни проекти.

Русия също съобщава за планове за намаляване на добивите, но ги изпълнява много бавно. Все пак износът на руски петрол намалява с 0,6 млн. барела на ден до 7,3 млн. барела през юни. Това е най-ниското ниво от март 2021 година. Това, заедно с мерките на Саудитска Арабия, вече дава резултат и цената на европейския сорт "Брент" се задържа на ниво около 80 долара за барел.

Станете почитател на Класа