Най-тежките ESG правила изправят ЕС срещу САЩ

Най-тежките ESG правила изправят ЕС срещу САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.07.2023
  • Share:

Междувременно в Европа законодателите и регулаторните органи въвеждат най-всеобхватния в света набор от правила, които в крайна сметка имат за цел да преоткрият капитализма и да насочат парите към по-зелени и по-справедливи дейности.

 

 

 

Голяма част от законодателството е с глобален обхват, тъй като изисква спазването му от управителите на активи и предприятията, насочени към клиенти от ЕС.

Макар че далеч не е съвършен в изпълнението на огромния набор от прокарвани мерки, Европейският съюз напредва много по-бързо от други юрисдикции със своите амбиции в областта на ESG. 

Волтерс казва, че CSDDD е необходима, защото не може да се разчита на пазарите да се саморегулират. 

"Нашата работа като създатели на политики е да направим предпазни огради там, където пазарните сили се провалят", каза тя. "Мисля, че целта е абсолютно такава, под която вероятно правителството на САЩ може да се подпише".

Регулаторният фокус върху рисковете, свързани с ESG, във веригите за доставки вече оформя корпоративните приоритети. Неотдавнашно проучване на Deloitte показа, че ESG вече е на второ място по важност за главните директори по снабдяването. Неотдавна, през 2021 г., рамката се нареждаше на седмо място.

В сегашната си формулировка CSDDD ще изисква проверки за надлежна комплексна оценка на ESG нагоре и надолу по веригите за създаване на стойност на дружества или дъщерни дружества с годишни продажби в ЕС, започващи от 40 млн. евро (45 млн. долара).

CSDDD вече си проправи път през Парламента на ЕС и сега законодателите преговарят с Европейския съвет и Европейската комисия за окончателната ѝ формулировка. Според Волтерс има малка вероятност трансграничният обхват на директивата да бъде ограничен.

"Това, което правим тук, е, че определяме как трябва да се държат компаниите с определен размер, с определен оборот, когато става въпрос за правата на човека и вредите за околната среда", каза Волтерс. "И в този случай, когато има значителен оборот в рамките на ЕС, мисля, че е съвсем нормално да определим правила за това".

Станете почитател на Класа