Под въпрос е участието на Путин на срещата на БРИКС

Под въпрос е участието на Путин на срещата на БРИКС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.07.2023
  • Сподели:

След бунта на "Вагнер" Кремъл се опасява от повторение на вътрешната дестабилизация и загуба на властта. С оглед на това, както и на риска от арест на руския лидер по заповед на Международния наказателен съд в Хага, все още не е взето решение за участието на Путин в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка.

 

 

 

Това разкриха трима руски официални представители пред The Moscow Times.

Петнадесетата среща на върха на БРИКС, в която участват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, ще се проведе в Йоханесбург от 22 до 24 август.

Очаква се руският президент Путин да присъства.

The Moscow Times пише, че Кремъл би искал да обяви първото официално международно пътуване на Путин след издаването на заповедта на МНС възможно най-рано, за да изпрати сигнал на Запада, че той не е в изолация, и на руснаците, че все още е силен и уверен.

Но събитията от последните месеци, включително липсата на успехи за руските войски на фронта и походът на наемниците на ЧВК "Вагнер" към Москва, разклатиха решимостта на Путин.

"Кремъл и Министерството на външните работи подготвят два основни сценария за участието на Русия в срещата на върха на БРИКС.

Първият е с участието на Путин. Вторият - опасенията за вътрешната и външната сигурност надделяват. Путин остава в Москва и говори чрез видеоконферентна връзка.

Но делегация от официални лица все пак лети за Южна Африка", заяви руски правителствен служител пред The Moscow Times.

Станете почитател на Класа