Пхенян: Използвахме правото ни на самозащита

Пхенян: Използвахме правото ни на самозащита
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.07.2023
  • Сподели:

Постоянният представител на Северна Корея в ООН Ким Сон заяви, че изстрелвайки междуконтинентална балистична ракета, Пхенян е упражнил правото си на самозащита, с която "да възпре опасните военни действия на враждебните сили и да гарантира сигурността на държавата", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 



Съветът за сигурност на ООН се събра, след като Северна Корея съобщи, че в сряда е тествала най-новата си междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-18", която определи като "гръбнака на севернокорейските ядрени ударни сили".

"Категорично отхвърляме и осъждаме свикването на Съвета за сигурност на ООН от САЩ и техните последователи", заяви Ким по време на заседанието.

За последен път Северна Корея говори за своите ядрени и балистични програми на подобно заседание през декември 2017 г.

Пхенян е подложен на санкции на ООН още от 2006 г. насам заради ракетните и ядрените му програми. Те включват и забрана за разработване на балистични ракети, отбелязва Ройтерс.

През последните няколко години в световната организация няма единодушие по въпроса как да се решат проблемите с ракетните изпитания на Северна Корея. Русия и Китай, които са сред петте страни, имащи право на вето в Съвета за сигурност, казват, че налагането на още санкции няма да помогне и настояват те да бъдат облекчени. Пекин и Москва обвиняват Сеул и Вашингтон, че са провокирали Пхенян чрез съвместните си военни учения.

САЩ на свой ред упреква Китай и Русия, че окуражават Северна Корея, като я предпазват от нови санкции.

Станете почитател на Класа