Разследват военни престъпления в Дарфур

Разследват военни престъпления в Дарфур
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.07.2023
  • Сподели:

Международния наказателен съд (МНС) заяви, че разследва нови предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в суданския регион Дарфур, извършени в хода на настоящия конфликт, при който досега са загинали над 3000 души, а над 3 милиона са били принудени да напуснат домовете си, предаде Асошиейтед прес.



Главният прокурор на МНС Карим Хан заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че сраженията между суданската редовна армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) са се разпространили в Дарфур, който беше разтърсен от кръвопролития и жестокости и през 2003 г.

Тогава бунтовници от етническата общност на централна и субсахарска Африка започнаха въстание, обвинявайки доминираното от араби правителство в Хартум в дискриминация, припомня АП.

Президентът Омар Башир отговори с "изпепеляваща атака" и мобилизира местните арабски номадски милиции, известни като "джанджауид", които са обвинявани в масови убийства и изнасилвания. Тогава бяха убити до 300 000 души, а 2,7 милиона бяха прогонени от домовете си.

Дарфур е една от най-горещите точки и на настоящия конфликт, който избухна на 15 април и се превърна в арена на етническо насилие.

Вчера службата на върховния комисар на ООН по правата на човека съобщи, че в масов гроб в Западен Дарфур са били открити най-малко 87 тела, като някои от тях от етническото малцинство масалити.

"Разследваме тези твърдения", заяви Хан пред Съвета за сигурност на ООН. "Всички анализи сочат, че не сме само на ръба на човешка катастрофа, а в самия ѝ разгар", допълни той.

Хан посочи, че МНС иска да разследва и много други престъпления в Западен и Северен Дарфур, включително грабежи, извънсъдебни убийства и опожаряване на домове.

Той предупреди, че всеки, който подпомага или подстрекава престъпленията в Дарфур, ще бъде разследван и допълни, че е инструктирал службата си да даде приоритет на престъпленията срещу деца и на сексуалното насилие.

"Трябва да действаме спешно, колективно, за да защитим най-уязвимите, за да може тази често повтаряна фраза "никога повече" да означава нещо", подчерта Хан.

Станете почитател на Класа