Гутериш изпрати писмо до Путин за удължаване на сделката за зърно

Гутериш изпрати писмо до Путин за удължаване на сделката за зърно
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.07.2023
  • Сподели:

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изпрати писмо до руския президент Владимир Путин на 11 юли, предлагайки начин за изпълнение на руската част от сделката за зърно, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери в сряда.
„Целта е да се премахнат препятствията, засягащи финансовите транзакции през Руската земеделска банка, което е основна загриженост, изразена от Руската федерация, и същевременно да се даде възможност за продължаване на потока на украинско зърно през Черно море", каза той.
На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. Първоначално споразуменията бяха сключени за 120 дни, през ноември миналата година бяха удължени за същия срок. На 18 март 2023 г. Русия обяви удължаване на сделката с 60 дни, като предупреди, че това ще бъде достатъчно време за оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН. На 18 май сделката за зърно беше удължена с още два месеца до 17 юли.
Руският външен министър Сергей Лавров каза по-рано, че не може да става дума за удължаване на сделката за зърно, освен ако не бъде приложен руският пакет от Истанбулските споразумения, като добави, че сделката все още се изпълнява само по отношение на доставките на украинско зърно.

Станете почитател на Класа