Twitter дължи на бивши служители 500 милиона долара обезщетение

Twitter дължи на бивши служители 500 милиона долара обезщетение
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.07.2023
  • Сподели:

В иск, заведен в сряда се твърди, че Twitter е отказал да плати най-малко 500 милиона долара като обещани обезщетения на хиляди служители, съкратени, след като Илон Мъск придоби компанията.
Къртни Макмилиън, която ръководеше програмите за обезщетения на служителите в Twitter, преди да бъде уволнена през януари, подаде групов иск във федералния съд на Сан Франциско.
Макмилиан твърди, че съгласно план за обезщетение, създаден от Twitter през 2019 г., на повечето работници са били обещани два месеца от основното им заплащане плюс една седмица заплащане за всяка пълна година работа, ако бъдат съкратени. На старши служители като Макмилиан са дължими по шест месеца основно възнаграждение, според делото. А Twitter е платил на съкратените работници най-много по един месец обезщетение и много не са получили нищо, твърди Макмилиан.
Twitter съкрати повече от половината си работна сила като мярка за намаляване на разходите, след като Мъск придоби компанията през октомври.
Twitter вече няма отдел за връзки с медиите. Компанията отговори на искането за коментар от Ройтерс с емотикон.
Делото обвинява Twitter и Мъск в нарушаване на федерален закон, регулиращ плановете за доходи на служителите. Twitter вече е съден за предполагаемо неизплащане на обезщетение, но тези случаи включват нарушение на искове по договор, а не на закона за обезщетенията. Компанията заяви, че е платила изцяло на бившите си служители.
Висящо съдебно дело, заведено миналия месец, обвинява Twitter, че също така не е платил милиони долари под формата на бонуси, които дължи на останалите служители. Twitter заяви, че твърденията са неоснователни.
Компанията също е изправена пред поредица от други съдебни дела, произтичащи от съкращенията, започнали миналата година, включително твърдения, че е било насочено към жени и работници с увреждания.
В случаите, по които е подал отговори, Twitter отрича неправомерни действия.

Станете почитател на Класа