Торнадо прекъсна въздушния трафик в Чикаго

Торнадо прекъсна въздушния трафик в Чикаго
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.07.2023
  • Сподели:

Торнадо и гръмотевични бури връхлетяха района на Чикаго в сряда, принуждавайки летищата да спрат въздушния трафик и накараха служителите да посъветват жителите да потърсят подслон, докато сирените за торнадо отекваха в третия по големина град в САЩ.
Националната метеорологична служба съобщи, че торнадо се е спуснало близо до международното летище О'Хеър в Чикаго в сряда вечерта - едно от поне осемте торнада, ударили североизточен Илинойс, включително четирите в окръг Кук.
„Това торнадо докосва земята периодично досега и се движи на изток. Има допълнителни циркулации по линията на юг от О'Хеър. Потърсете подслон, ако сте в предупредения район", каза службата.
Няма съобщения за наранявания, но бурите принудиха властите да спрат всички заминаващи търговски полети до летищата О'Хеър и Мидуей, съобщи Федералната авиационна администрация. Повече от 300 полета до и от О'Хеър и още 32 до и от Мидуей бяха отменени, според FlightAware, като стотици хора потърсиха подслон в О'Хеър.
Дървета бяха изкоренени и покриви бяха отнесени в град Кънтрисайд в окръг Кук, а прозорците на автомобили бяха издухани в Ла Гранж, съобщи Националната метеорологична служба.. Неидентифициран ръководител на спешни случаи каза на метеорологичната служба, че покрив е бил отнесен в общност Хънтли в окръг Макхенри.
Столичният район на Чикаго е виждал торнада в миналото и няколко са удряли в границите на града, според метеорологичната служба. Между 1855 г. и 2008 г. метеорологичната служба регистрира 92 значителни торнада в района на Чикаго. Най-смъртоносното се образува в Палос Хилс в окръг Кук на 21 април 1967 г, пропътува 16 мили през Оук Лоун и южната част на Чикаго, убивайки 33 души, ранявайки 500 и причинявайки щети за повече от 50 милиона долара, информира метеорологичната служба.

Станете почитател на Класа