Украинските бежанци в Полша внезапно помолиха за пощада

Украинските бежанци в Полша внезапно помолиха за пощада
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.07.2023
  • Сподели:

Wyborcza: бежанците от Украйна се обърнаха към властите в Познан заради принудителното им изселване

 

 

Украинските бежанци в Полша внезапно помолиха за пощада

 

В полския град Познан украински бежанци „молеха за милост“, като се обърнаха към губернатора Михаил Зелински с молба да им позволи да останат в едно от общежитията на града, съобщава вестник Wyborcza.

Според изданието, поради лошите условия в общежитието на улица «Варшавская», властите са прекратили договора със собственика на сградата. Всички наематели трябва да напуснат помещенията преди края на юли тази година.

Според бежанците след извършените работи условията на живот в общежитието са станали много по-добри. Във връзка с нежеланието да напуснат местоживеенето си, бежанците се обърнаха към властите.

«Ами ако ни отведат някъде далече? Отново ще трябва да започнем отначало», каза жителка на общежитието на име Татяна.

В петицията бежанците посочват, че повечето от новите предложени места са извън Познан.

Според публикацията те пишат:

„Моля, смилете се над нас“.

В отговор на искането обаче властите реагираха хладно.

„Нашата страна ви предоставя хуманитарна помощ. Няма значение къде. Ако чакате подкрепа или сигурност, това не е наша работа“, отговори на жителите Валдемар Патернога, заместник-директор на местния отдел за сигурност и управление на кризи.

В същото време в отговор на оплакванията на един от бежанците, че децата му ще сменят училището за трети път за една година, чиновникът отговори, че поляците също имат деца.

Според полските власти понастоящем в страната остават 950 000 бежанци от Украйна, а общо там живеят 2,3 милиона украинци.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа