Израел: Пак протести срещу съдебната реформа. Но кое е новото?

Израел: Пак протести срещу съдебната реформа. Но кое е новото?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.07.2023
  • Share:

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху поднови опитите на оглавяваното от него правителство за промяна в съдебната система на Израел, и отново разпали безпрецедентни протести из цялата страна.

 

 

В понеделник в Кнесета (израелският парламент – бел. ред.) беше насрочено гласуване на първо четене на законопроект, който ограничава правомощията на Върховния съд. Това е първото от трите парламентарни четения. По всичко личи, че протестите в страната ще се разраснат, ако законът бъде приет.

 

Равносметката

Религиозно-националистическото правителство на Нетаняху стартира своя проект за цялостна съдебна реформа през януари, малко след като членовете на кабинета положиха клетва. Предложените промени включваха ограничаване на правомощията на Върховния съд, като същевременно предоставят на правителството решаващи правомощия при назначаването на съдии. Но на фона на растящите притеснения у западните съюзници на Израел, разрастващи се обществени безредици и падането на курса на националната валута шекел, в края на март Нетаняху преустанови натиска за прокарването на промените, за да може да се проведат разговори с опозиционните партии. Те се провалиха три месеца по-късно и Нетаняху поднови работата по законопроекта, като премахна някои от първоначално предложените промени, като например текста, който би позволил на Кнесета да отменя съдебни решения. Други промени обаче останаха заложени в законопроекта.

 

 

Какъв е новият „законопроект на благоразумността“?

Изменението в закона би ограничило правото на Върховния съд да обявява за нищожни решения на правителството, отделни министри или служители на изборна длъжност, лишавайки съдиите от правото властта да преценяват такива решения като „неразумни“.

Поддръжниците на този законопроект твърдят, че това би позволило по-ефективно управление, като все пак на съда са оставени други инструменти за съдебен контрол какъвто е принципът на съразмерността. Критиците на свой ред заявяват, че ако няма конституционно заложен взаимен контрол между трите власти, ще се отворят широко вратите за корупцията и злоупотребата с властта.

 

 

 

Какъв е проблемът на правителството със съдебната система?

Мнозина в управляващата коалиция смятат, че съдът залита вляво, има елитарен уклон и прекалено силна склонност за намеса в политическата сфера, като много често поставя правата на малцинството над националните интереси и иззема власт, която би трябвало да бъде единствено в ръцете на избрани от народа служител.

 

 

Защо протестират толкова много израелци?

Те вярват, че демокрацията е в опасност. Много израелци се боят, че макар Нетаняху да твърди, че е невинен в проточилия се корупционен процес срещу него, той и неговото твърдо дясно правителство ще подкопаят съдебната независимост, което ще има сериозни дипломатически и икономически последици. Социологическите проучвания показват, че цялостната съдебна реформа не се радва на популярност у повечето израелци, притеснени основно от покачването на цените и от въпроси, свързани със сигурността им.

 

 

Защо предложените промени будят такава тревога?

Израелският демократичен взаимен контрол между трите власти е относително крехък. Израел няма конституция, а само „основни закони“, които да пазят основите на демокрацията. В еднокамарния Кнесет правителството има мнозинство от 64:56 мандата. Президентската институция е по-скоро церемониална, така че на Върховния съд се гледа като на бастион на демокрацията, който защитава гражданските права и върховенството на закона. САЩ вече призоваха Нетаняху да търси по-широко съгласие по въпроса за съдебните реформи и да запази независимостта на съдебната власт.

 

 

Планират ли се други промени?

Това не е ясно. Нетаняху даде знак, че иска промени в начина на избор на съдии, но не става въпрос непременно за същите промени, които вече са заложени в друг законопроект, който предстои да бъде обсъден на трето четене в Кнесета. Има предложения включително и за промяна в статута на правните съветници. Опозиционни законодатели твърдят, че коалицията на Нетаняху се опитва да проведе цялостна съдебна реформа на парче, която постепенно ще ограничи независимостта на съда – закон по закон. Управляващата коалиция казва, че се отнася отговорно към съдебната реформа.

Станете почитател на Класа