Sabah: САЩ искат да използват Швеция като трамплин за достъп до ресурсите в Арктика

Sabah: САЩ искат да използват Швеция като трамплин за достъп до ресурсите в Арктика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.07.2023
  • Share:

Швеция прави всичко възможно да не се присъедини към НАТО, но Стокхолм е подложен на натиск от Вашингтон, който иска да получи плацдарм за достъп до ресурсите в Арктическия регион, пише турският вестник Sabah.

 

 

 

«Швеция прави всичко възможно да не стане член на НАТО. Тя се опитва да представи Турция като извинение. Ако наистина искаше да стане член на НАТО, нищо от това нямаше да се случи. Тя щеше да постигне съответен компромис с Турция. Нямаше да се стигне до такива провокативни действия като изгарянето на Корана“, се казва в статията.

Авторът на статията припомня, че Швеция, поради своето географско положение, достъп до морето и липсата на външна заплаха, може да се възползва от предимствата на международната търговия, като същевременно поддържа политически и военен неутралитет.

Присъединяването към съюзи означава ненужни разходи за кралството, счита турското издание.

«Ето защо Швеция не е била член на нито един военен съюз от почти 200 години. Войната в Украйна не е убедително оправдание. Швеция, която не се чувстваше задължена да се присъедини към НАТО дори по време на Студената война, няма да влезе в НАТО”, се подчертава в статията.

Изданието отбелязва, че след като Финландия стана член на блока, Швеция вече е получила нейната защита.

В същото време САЩ са тези, които искат Стокхолм да се присъедини към Северноатлантическия алианс, продължава авторът. Съединените щати имат две причини за това: първо, те планират да използват Швеция като трамплин за достъп до ресурсите в Арктическия регион, и второ, НАТО действа като контролен механизъм за тях.

«Те искат да няма нито една страна, която да е член на ЕС, но не е член на НАТО. Всички да бъдат под един покрив и под американски контрол. Това е, което САЩ разбират под европейска сигурност. Те разглеждат относително стабилна Европа, която не е като зона на международен съюз, а като зона на международно сътрудничество.

С други думи, те искат да изградят НАТО като структура за контрол на Европа, а не като съюз срещу Русия.

По този начин Западът ще остане в единен фронт и под американския чадър, за да могат САЩ да насочат вниманието си към други географски региони“, заключава авторът.

ПП

Станете почитател на Класа