Ердоган: Във войната в Украйна няма да има победители

Ердоган: Във войната в Украйна няма да има победители

Във войната в Украйна няма да има победители, както няма да има и победени в случай на мир. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който коментира двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс, предава Анадолската агенция. Ние подкрепяме възстановяването на мира в региона, каза той, като добави, че Анкара полага усилия за слагане на край на войната в Украйна.

 

 

Негативните последици от продължаващото вече 504-и ден кръвопролитие се усещат от целия свят. Те се проявяват и на пазара на храни и чрез рекордната инфлация, заяви турският президент.

Ердоган подчерта, че Турция използва всички инструменти за диалог с Русия и Украйна, за да бъде удължено споразумението за износа на зърно от украински пристанища.

Турският лидер заяви, че въпросът за зърнената сделка е бил обсъден и по време на неотдавнашното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Турция. Ердоган добави, че ще продължи да обсъжда въпроса както с руския президент Владимир Путин, така и с украинския лидер Зеленски. Ердоган посочи още, че се надява руският държавен глава Путин да посети Турция през август.

Швеция ще ни предостави пътна карта за борба с всички терористични организации, която е предвидена в тристранния меморандум, след което ще преминем към следващия етап, като изпратим протокола за присъединяване на страната към НАТО в Меджлиса, каза турският президент, който коментира пред журналисти двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс.

Когато Меджлисът възобнови работата си след ваканцията, този протокол ще бъде разгледан, посочи Ердоган, като не изключи, че това ще бъде приоритетен въпрос за парламента.

След тристранна среща във Вилнюс тази седмица между Ердоган, шведския министър-председател Улф Кристершон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг стана известно, че Турция се е съгласила да внесе кандидатурата на Швеция за членство в НАТО за ратификация в турския парламент възможно най-скоро.

Станете почитател на Класа