За фронта! Rheinmetall отваря завод за танкове в Украйна

За фронта! Rheinmetall отваря завод за танкове в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

Rheinmetall ще отвори завод за бронирани превозни средства в Украйна през следващите 12 седмици, отхвърляйки притесненията, които други западни отбранителни компании според съобщенията имат относно изграждането на присъствие в страната, докато тя е във война с Русия, пише СиЕнЕн.

 

 

Най-големият производител на оръжия в Германия също ще обучава украинци да поддържат танковете и другите бронирани превозни средства, произведени във фабриката, която ще бъде разположена в западната част на страната, каза изпълнителният директор Армин Папергер пред CNN в ексклузивно интервю.

"Украинците трябва да си помогнат сами - ако винаги трябва да чакат европейци или американци да им помогнат през следващите 10 или 20 години... това не е възможно", каза той.

Компанията каза пред вестник Rheinische Post по-рано тази година, че се надява да отвори фабрика за бойни танкове на стойност 200 милиона евро (218 милиона долара) на украинска земя, способна да произвежда около 400 танка годишно.

Папергер коментира, че работниците във фабриката ще построят и ремонтират бронетранспортьора Fuchs на Rheinmetall - кръстен на немската дума за лисица - по лиценз в завода.

Rheinmetall (RNMBF) ще управлява завода в партньорство с Ukroboroprom, украинска държавна отбранителна група, която също ще притежава съоръжението. През май компаниите обявиха споразумение за увеличаване на "капацитета на отбранителните технологии" на Украйна.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, близък съюзник на настоящия президент Владимир Путин, каза, че Русия ще отмъсти, като удари всяко съоръжение, създадено от Rheinmetall в Украйна, предаде Ройтерс.

Папергер каза, че фабриката може да бъде защитена от руска атака.

"В момента има много заводи, които произвеждат военни стоки в Украйна. Това е просто още един - и ние можем да защитим и него", каза той.

Украинските сили се бориха да постигнат големи печалби в своята контраофанзива, започнала преди месец, отчасти поради превъзходството на руската армия във въздуха.

Засега, каза Папергер, снабдяването с повече боеприпаси е по-голям приоритет от изграждането на повече танкове.

Rheinmetall ще увеличи годишното си производство на артилерийски снаряди от 100 000 на 600 000 през следващата година и голяма част от тази допълнителна продукция ще бъде предназначена за доставка в Украйна, каза той.

На теория, добави той, Rheinmetall може да осигури 60% от артилерийските боеприпаси, от които Украйна се нуждае.

Германия заяви миналата седмица, че планира да изразходва 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана от 2024 г., в съответствие с целта, поставена от НАТО за всички държави-членки. Но Папергер каза, че това не е достатъчно, за да защити алианса от потенциална руска атака.

Минимум, каза той, НАТО трябва да повиши целта си до 3% от БВП, добавяйки, че Европа няма да е готова да се защити правилно във въоръжен конфликт с Русия.

Регионът трябва "да инвестира повече и ни трябват няколко години, за да попълним запасите, защото в момента запасите са празни", каза той.

Миналата седмица германските законодатели временно се съгласиха да закупят боеприпаси на стойност 6 милиарда евро от Rheinmetall, като част от тях бяха заделени за Украйна, каза Папергер,

И докато преди войната в Украйна Rheinmetall можеше да очаква да прекара две или три години в уреждане на сделка с правителството, сега споразуменията са обвързани само за четири месеца.

"Това променя играта", каза той.

 

Станете почитател на Класа