Нарастващият брой посетители претоварва Акропола

Нарастващият брой посетители претоварва Акропола
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

Официално е: повече от 25 века след като е бил построен и почти 200 години след като е започнал да привлича туристи, Акрополът ще приеме политики за контрол на тълпата, за да облекчи модерната чума от растящия много брой посетители.
Безпрецедентните опашки в подножието му, драматичното увеличение на посетителите след пандемията от Covid-19 и необузданите сцени на входа на светилището подтикнаха гръцкото правителство да предприеме действия. „Мерките ще бъдат изцяло приложени до края на месеца. Посещенията само през юни и началото на юли са се увеличили с 80% в сравнение с 2019 г.", обяви миналата седмица министърът на културата на страната Лина Мендони.
Система за времеви интервали, бързи входни точки за организирани туристически групи и електронни билети са сред стъпките, които ще помогнат за облекчаване на задръстванията на посетителите. Като най-посещавано място в страната, Акрополът се смята, че привлича повече от 17 000 души дневно - отражение на прекомерния туризъм, който засегна Гърция през последните години.
„След като бъдат приложени, се надяваме, че политиките ще облекчат проблема с опашките, изострен от пристигането на огромни круизни кораби, които разтоварват хиляди пътници в пристанището на гръцката столица Пирея. Сега корабите са толкова големи, че имат размерите на малка държава и поне 30% от всички пътници на борда имат предварително закупени билети за посещение на Акропола", каза Лисандрос Цилидис, президент на Федерацията на гръцките асоциации на туристически и туристически агенции, която приветства мерките.
Гърция се трансформира от популярна, макар и по-малко известна средиземноморска дестинация през 70-те години на миналия век, в една от трите най-посещавани страни на планетата през 2022 г. „Никой не би могъл да си го представи", казва той. „Тогава Гърция привлече 7 милиона туристи; сега това число е повече от 30 милиона, три пъти повече от нашето население".
Хора припадат от жегата в район, където всяка намеса е спорна поради свещения характер на мястото. „Дадох инструкции да намеря начин да мога да издигна сенници на места, които [не се считат за] чувствителни", каза Мендони, която прекара голяма част от първата си седмица отново на поста наблюдавайки тълпите на Акропола. „И на дискретни места ще се уверим, че има вода извън обекта." Обявявайки новия план за управление на посетителите, тя каза, че задръстванията на мястото в крайна сметка могат да бъдат решени само ако величественият портал на Акропола бъде разширен. „В древността е имало повече от един вход в храмовете. Според мен решението на затруднението ще бъде разширяването на Пропилеите, можем да ги разширим".
Призракът от по-нататъшни промени в паметника едва ли ще бъде подминат с лека ръка на фона на протестите, че промените – включително въвеждането на осветен, ултрамодерен асансьор – са допринесли повече за масовия туризъм, отколкото за спасяването на първокласното място в страната.
Мендони не е съгласна. „Ако не бяхме направили коридорите, Акрополът днес щеше да бъде почти невъзможен паметник за посещение", каза тя, имайки предвид бетонните пътеки, пуснати миналата седмица.

Станете почитател на Класа