ISW: Срещата Путин-Пригожин е опит на Кремъл да замени Пригожин

ISW: Срещата Путин-Пригожин е опит на Кремъл да замени Пригожин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

Свързан с Кремъл военен кореспондент окачествява срещата Путин-Пригожин като опит на Кремъл "деликатно" да замени Пригожин и да преструктурира "Вагнер".

 

 

Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Военният блогър твърди, че Кремъл е много зависим от структурите на Пригожин в рамките на "Вагнер" и че тяхното разрушаване би нанесло сериозни щети на ЧВК "Вагнер", потвърждавайки предишната оценка на ISW, че Кремъл постепенно се опитва да отдели ЧВК "Вагнер" от Пригожин.

ISW също така по-рано оцени, че Кремъл разчита на нередовни въоръжени формирования и техните покровители, за да възложи на външни изпълнители набирането на резервисти и усилията за краудфъндинг, което може да е една от многото форми на структурна зависимост на Кремъл от ЧВК "Вагнер", ръководена от Пригожин.

Военният блогър отбелязва, че срещата е имала за цел да затвори всички въпроси, които не са били обсъдени по време на преговорите между президента на Беларус Александър Лукашенко и директора на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников, които осигуриха гаранции за сигурността на Пригожин.

Военният блогър отбелязва, че някои от тези въпроси включват съдбата на ЧВК "Вагнер", както и бизнеса и личните дела на Пригожин. Блогърът добави, че Пригожин все още има право да управлява бизнеса си и да не му бъдат повдигани обвинения в Русия, но е загубил достъп до медийните си компании и е изправен пред клеветническа кампания в държавните медии, както оценява и ISW.

Кремъл и западните разузнавателни служби съобщават, че руският президент Владимир Путин се е срещнал с финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин на 29 юни (и/или на 1 юли) след въоръжения бунт на "Вагнер" на 24 юни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин се е срещнал с Пригожин и всички командири на "Вагнер" (общо 35 души) на тричасова среща в Кремъл. Песков твърди, че Путин е дал оценка на действията на "Вагнер" по време на "специалната военна операция", изказал е оценката си за въоръженото въстание и е изслушал обясненията на командирите.

Съобщава се също, че Путин е предложил на командирите на "Вагнер" "възможности за по-нататъшна работа", а командирите на "Вагнер" са уверили Путин, че са верни поддръжници и войници на държавата и Путин. Песков отказа да отговори на въпроса дали на срещата са присъствали служители на руското МО.

По-рано, на 7 юли, френското издание Liberation съобщи, позовавайки се на служители на западното разузнаване, че на 1 юли топ командирите на Пригожин и "Вагнер" са се срещнали с Путин, началника на руската Национална гвардия (Росгвардия) Виктор Золотов и началника на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Не е ясно дали "Либерасион" има предвид твърдяната среща на 29 юни или допълнителна среща в Кремъл.

Решението на Путин да се срещне с Пригожин не съответства на предишната реторика на Кремъл относно Пригожин и неговата роля в частната военна компания "Вагнер" (ЧВК). На 29 юни Песков заяви, че не разполага с информация за местонахождението на Пригожин.

В речта си на 27 юни Путин също така бе заявил, че "собственикът на компанията "Конкорд" (компанията "Конкорд" е компанията майка на кетъринг компанията на Пригожин) предоставя кетъринг услуги за руската армия, докато руската държава изцяло финансира и снабдява силите на "Вагнер".

В това изказване Путин явно е имал предвид Пригожин, като се има предвид, че Пригожин е собственик на компанията "Конкорд" и преди това е служил като кетъринг на Путин, с цел умишлено да лиши Пригожин от титлата финансист на "Вагнер" и да подкопае ролята му в ЧВК "Вагнер". Срещата на Путин с Пригожин и последвалото признание подкопават тези усилия и противоречат на осъждането на организаторите на бунта от страна на Путин.

Възможно е Кремъл да се е опитал да оповести срещата, за да отговори на редица въпроси, възникнали във връзка с възможността Пригожин да се движи свободно из Русия, без да бъде изправен пред съдебни действия.

На 10 юли украински официални лица заявиха, че украинските сили контролират огъня над Бахмут и руските наземни комуникационни линии (GLOC) около града.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че украинските сили са поели контрола върху неуточнени височини около Бахмут, което позволява на украинските сили да установят контрол върху огъня на самия Бахмут.

Наскоро украински официални лица сигнализираха, че Украйна се стреми да хване руските сили в капана на града, и изглежда, че украинските операции в района на Бахмут през последните дни са имали за цел бавно да обградят руските войски в Бахмут и по фланговете му.

Преди това ISW беше консервативна, когато оценяваше твърденията за руски контрол върху огъня и общо прекъсване на украинските комуникационни линии в Бахмут и околностите му, тъй като руските сили постепенно поемат контрола над селището, но украинските твърдения за установяване на контрол върху огъня може да са по-достоверни.

Както украински, така и руски източници посочват през последните дни, че Украйна печели позиции в района на Бахмут и по югозападните си флангове, включително специфични особености на терена, които могат да дадат на украинските сили огнево предимство. Страхът от украинския контрол на огъня и непосредствените заплахи за Бахмут прониква и в руското информационно пространство, а руските военни блогъри многократно изразяват опасения от обкръжаването на руските сили в Бахмут от украинските сили.

Руски източници твърдят, че поне от февруари насам руските сили поддържат огнен контрол върху критични украински ГКПП около Бахмут, докато украинските официални лица и източници не изразяват загриженост по отношение на тези руски твърдения, а напротив, изтеглят силите си в добър ред пред лицето на скъпите фронтални атаки на групата "Вагнер".

Настойчивото сигнализиране от страна на украински официални лица за украински оперативни намерения в Бахмут, наред с ясната загриженост на военните блогъри за това какви точно могат да бъдат тези намерения, предполага, че украинските контранастъпателни действия в тази посока могат да представляват реална заплаха за руските позиции в Бахмут, въпреки че е твърде рано да се прогнозира освобождаването на града.

Путин, Пригожин и „гратисният период“ на вожда на ЧВК

В момента, в който в Москва решат, че има кой да поеме бизнеса на Пригожин с минимални щети и загуби, тогава вече той ще трябва много стриктно да следва съвета на генерал Петреъс и да избикаля отдалеч отворените прозорци

На 10 юли украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта. Украински военни представители заявиха, че украинските войски са продължили настъпателните действия в направленията Бахмут, Бердянск (Западна Донецка и Източна Запорожка области) и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Украинският генерален щаб съобщи, че през изминалата седмица украинските сили са освободили четири квадратни километра територия в посока Бахмут и общо 24 квадратни километра от началото на контраофанзивните операции в посока Бахмут (вероятно около началото на юни).

Украинският генерален щаб също така съобщи, че украинските войски са напреднали с до един километър в направленията Бердянск и Мелитопол и с общо 8,6 километра, откакто украинските войски са започнали контраофанзивни операции в тези направления.

От началото на украинската контраофанзива на 4 юни ISW изчисли въз основа на собствения си контрол на данните за терена, че украинските сили са си възвърнали приблизително 253 квадратни километра територия.

(Украинските официални данни за освободената територия се различават от тези на ISW, почти сигурно защото Украйна е изчислила по различен начин първоначалния си контрол на терена. ISW представя собствените си данни за освободените територии, за да направи сравнителен анализ на руските и украинските постижения).

От 1 януари насам руските сили са завзели общо 282 кв. км на целия театър на военните действия.

За пет седмици украинските сили са освободили почти същата територия, която руските сили са завзели за повече от шест месеца.

Първата публична поява на началника на руския Генерален щаб и главнокомандващ на театъра на военните действия армейски генерал Валерий Герасимов след бунта на Вагнер потвърждава предишната оценка на ISW, че той вероятно ще запази официалната си позиция в руската армия. На 10 юли руското Министерство на отбраната (МО) публикува кадри, на които се вижда как Герасимов получава доклади за предполагаеми украински опити за нанасяне на удари по руски военни обекти в окупирания Крим и в Ростовска и Калужска област.

ISW по-рано оцени, че предишните дълги периоди на публично отсъствие на Герасимов не са били показател за официалната му позиция в руското военно ръководство и че Путин вероятно няма да отстрани Герасимов като общ командващ театъра на военните действия или началник на Генералния щаб, тъй като това би било твърде вредно за репутацията на Кремъл и МО.

Кремъл и преди е отговарял на спекулациите за публични отсъствия на Герасимов, като е потвърждавал ролята му на началник на Генералния щаб, и изглежда, че в момента разгласява присъствието на Герасимов на срещата, за да отговори на нова порция слухове за отсъствието му след бунта на Вагнер на 24 юни.

ISW и преди е наблюдавала руски спекулации, че командващият руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински наскоро е поел отговорностите на Герасимов за руските операции в Украйна, въпреки че продължава да няма потвърждение на тези спекулации.

Първата публична поява на Герасимов след бунта беше забележимо фокусирана върху предполагаеми въпроси на руската вътрешна сигурност, а не непременно върху руските операции в Украйна, които общият командващ на театъра на военните действия контролира.

Първата публична поява на началника на руския Генерален щаб и главнокомандващ на театъра на военните действия армейски генерал Валерий Герасимов след бунта на Вагнер потвърждава предишната оценка на ISW, че той вероятно ще запази официалната си позиция в руската армия. На 10 юли руското Министерство на отбраната (МО) публикува кадри, на които се вижда как Герасимов получава доклади за предполагаеми украински опити за нанасяне на удари по руски военни обекти в окупирания Крим и в Ростовска и Калужска област.

ISW по-рано оцени, че предишните дълги периоди на публично отсъствие на Герасимов не са били показател за официалната му позиция в руското военно ръководство и че Путин вероятно няма да отстрани Герасимов като общ командващ театъра на военните действия или началник на Генералния щаб, тъй като това би било твърде вредно за репутацията на Кремъл и МО.

Кремъл и преди е отговарял на спекулациите за публични отсъствия на Герасимов, като е потвърждавал ролята му на началник на Генералния щаб, и изглежда, че в момента разгласява присъствието на Герасимов на срещата, за да отговори на нова порция слухове за отсъствието му след бунта на Вагнер на 24 юни.

ISW и преди е наблюдавала руски спекулации, че командващият руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински наскоро е поел отговорностите на Герасимов за руските операции в Украйна, въпреки че продължава да няма потвърждение на тези спекулации.

Първата публична поява на Герасимов след бунта беше забележимо фокусирана върху предполагаеми въпроси на руската вътрешна сигурност, а не непременно върху руските операции в Украйна, които общият командващ на театъра на военните действия контролира.

Публичната поява на Герасимов и потвърждаването на срещата между Путин и Пригожин вероятно са част от по-широкото усилие на Кремъл да се представи като напълно контролиращ след бунта на "Вагнер", като същевременно се обърне към онези, които са склонни към лоялност към "Вагнер" и особено към самия Пригожин.

МО публикува кадрите с Герасимов в същия ден, в който Кремъл призна за срещата на Путин с Пригожин на 29 юни, което вероятно е сигнал за отхвърляне, поне официално, на призива на бунтовниците за смяна на висшето руско военно ръководство.

Известен руски милблогър твърди, че медийните изяви на Герасимов и руския министър на отбраната Сергей Шойгу показват, че няма да има командни размествания, и отбелязва, че Путин никога не уволнява хора под външен натиск.

Съгласието с исканията на Пригожин за отстраняване на Шойгу и Герасимов вероятно би навредило на сигурността на режима на Путин, като създаде прецедент, че съпротивата и откритият бунт са легитимни средства за постигане на желаните цели.

Публичната подкрепа на Шойгу и Герасимов и признаването на срещата на Путин с Пригожин показват, че Кремъл вероятно цели да представи бунта, потенциалните му последици и призивите за смяна на презрените фигури от ръководството на МО като уредено дело. Възможно е Кремъл да е избрал да се представи като решаващ този въпрос сега заради очевидния опит на Лукашенко от 6 юли да се дистанцира от сделката, в която той посредничи между Кремъл и Пригожин.

Срещата и оповестената подкрепа за Шойгу и Герасимов са в съответствие с това, което ISW продължава да оценява като опит на Кремъл да балансира между желанието да смекчи широко разпространеното презрение към фигурите от ръководството на МО, което подхрани бунта на "Вагнер", и същевременно да се опита да обезсили онези, които симпатизират или подкрепят бунта.

Не е ясно дали евентуалните споразумения между Кремъл и Пригожин ще накарат значителен брой служители на "Вагнер" да се съгласят да подпишат договори с МО. На 10 юли руски военен блогър интервюира командир на щурмова група "Вагнер" и твърди, че командирът е заявил, че никой от личния състав на неговото подразделение не е подписал договор с МО.

Командирът на "Вагнер" твърди, че "Вагнер" е обединен около Пригожин и общата идеология да се бори за родината, а не за военен договор.

Според съобщенията командирът е заявил, че или ще продължи да служи във "Вагнер", или ще се демобилизира.

Не е ясно каква част от бойците на "Вагнер" са толкова дълбоко идеологически предани на Пригожин и "Вагнер" като независима организация, въпреки че подобна идеологическа обвързаност вероятно ще се окаже значителна пречка за усилията на МО да подчини "Вагнер".

През март Пригожин активизира усилията си за разпространение на милитаризма и идеологията на "Вагнер" в цяла Русия, а Пригожин може би по същия начин е засилил вътрешните идеологически послания в самия "Вагнер" по това време.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров твърди, че чеченските специални сили "Ахмат" са се разположили в направление Бахмут, но местен украински командир отрича да е срещал чеченски сили, което предполага, че тези чеченски елементи не дават значителен принос към руските операции в Украйна.

На 9 юли Кадиров твърди, че командирът на специалните сили на Ахмат (Спецназ) Апти Алаудинов наскоро е посетил Спецназ на "Ахмат" близо до Клишчиевка (на 7 км югозападно от Бахмут) и че руските сили наскоро са решили да прехвърлят Спецназ на "Ахмат" в посока Бахмут, което уж отразява доверието на руския генерален щаб в бойните способности на "Ахмат".

На 10 юли украински командир на батальон, действащ в направление Бахмут, заяви, че украинските военнослужещи все още не са се сблъскали с никакви ахмацки части в близост до Бахмут.

На 6 юли руски източник твърди, че "брадати планинци" се снимат на табелата за посрещане в района на Бахмут, което вероятно намеква, че чеченските сили са дошли в района на Бахмут с пропагандна цел.

Наскоро, на 31 май, Кадиров заяви, че Спецназ "Ахмат" е поел отговорност за руската офанзива за превземането на Маринка югозападно от Донецк.

Според съобщенията Кадиров също така е разположил Спецназ "Ахмат" в граничните райони в Белгородска област, за да се защитава от ограничени всички руски проукраински трансгранични набези.

ISW е наблюдавала елементи на Спецназ "Ахмат" , които се сражават край Билохоровка, южно от Кремина, и действат в Запорожка област.

По-рано Кадиров е твърдял, че в Украйна действат 7000 чеченски военнослужещи, но че в цялата руска армия има 70 000 активни чеченски военнослужещи.

Ако силите на "Ахмат" са разположени в пет различни сектора на фронта, вероятно всяка от групировките не разполага със значителен човешки ресурс и осигурява ограничени бойни възможности за текущите руски операции във всеки сектор. Твърди се, че силите на "Ахмат" се сражават в Маринка вече повече от месец и все още не са постигнали обещаните значителни пробиви. Силите на "Ахмат" участват в руски офанзиви южно от Кременна поне от февруари 2023 г., като в района липсва подобен руски напредък.

По този начин изглежда малко вероятно Спецназ "Ахмат" да окаже дори тактически значимо въздействие при предполагаемото си разполагане в района на Бахмут. Кадиров вероятно популяризира "Ахмат" като силно ангажирана сила в Украйна, за да си спечели благоволението на МО и на Путин. Не е ясно доколко силите на "Ахмат" участват в руските операции във всеки сектор, в който се твърди, че са разположени, и Кадиров може би умишлено предпазва тези сили от бойни действия и деградация в опит да запази влиянието, което тези паравоенни структури осигуряват.

На 10 юли бившият руски офицер и виден критичен националист в Игор Гиркин твърди, че е успял да произнесе реч в Санкт Петербург въпреки усилията на правоохранителните органи да го цензурират и да попречат на изказването. Преди това Гиркин обвини руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), че е изфабрикувала бомбена заплаха в книжарницата "Листва" в Санкт Петербург, за да му попречи да говори за бунта на групата "Вагнер".

На 10 юли Гиркин публикува актуализирана информация, в която твърди, че все пак е изнесъл лекцията в Санкт Петербург, а книжарница "Листва" съобщи, че Гиркин е говорил в предварително подготвена свободна стая, докато е траела акцията на правоохранителните органи.

Гиркин заявява, че единственото, което правоохранителните органи са постигнали по време на обиска, е да направят по-силна забележка срещу себе си и прибягването си до цензура, отколкото дори той би могъл.

Гиркин се оплака, че се готви да напусне Санкт Петербург и да замине за Москва, тъй като е ясно, че вече не е желан в града.

ISW вече оцени, че изфабрикуваната от ФСБ бомбена заплаха по време на събитието на Гиркин вероятно е част от дългогодишна вражда между ФСБ и Гиркин и по-голямата ултранационалистическа общност, а фактът, че Гиркин уж е продължил речта си въпреки опитите за цензура, вероятно ще изостри враждата.

Станете почитател на Класа