Повдигнаха обвинения в шпионаж на ръководител на мозъчен тръст, обвинил Хънтър Байдън в корупция

Повдигнаха обвинения в шпионаж на ръководител на мозъчен тръст, обвинил Хънтър Байдън в корупция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

Федерален прокурор в Ню Йорк обяви, че е повдигнал обвинения в шпионаж в полза на Китай на ръководител на мозъчен тръст с двойно американско и израелско гражданство, който обвини Хънтър Байдън, син на президента на САЩ Джо Байдън, в корупция, предаде Франс прес.

 

 

 

Петдесет и седем годишният Гал Луфт, директор на мозъчния тръст Институт за анализи на глобалната сигурност, който се занимава с въпроси на енергетиката, е обвинен в „заговор с други лица за насърчаване на интересите на Китай като агент“ на Пекин, „без да се регистрира като чуждестранен агент, както се изисква от законодателството на САЩ“, се казва в изявление на канцеларията на федералния прокурор на Южния окръг на Ню Йорк, Деймиън Уилямс.

Луфт също е обвинен също за "трафик на оръжия", "нарушения на санкции срещу Иран" и за "фалшиви декларации пред федерални агенти".

Арестуван в Кипър през февруари 2023 г., сега той се укрива, след като беше освободен под гаранция в очакване на екстрадиция, уточнява американското министерство на правосъдието.

По най-тежките обвинения Луфт е заплашен от до 20 години затвор.

Гал Луфт, който е работил като съветник на китайската държавна енергийна компания "Си И Еф Си" (CEFC), от няколко години обвинява Хънтър Байдън, че тайно е приел милиони долари от тази компания.

Във видео, публикувано от в. "Ню Йорк пост" на 5 юли, той твърди, че е споделил тази информация с двама американски федерални прокурори и четирима агенти на ФБР в Брюксел през март 2019 г.

Няколко конгресмени консерватори призовават Луфт да свидетелства пред Конгреса.

„Той е ключов свидетел“, каза в неделя сенаторът републиканец Рон Джонсън пред телевизия "Фокс нюз". „Трябва да му осигурим имунитет, за да може да свидетелства и да разкаже историята си", допълни сенаторът.

„Гал Луфт е изключително достоверен свидетел на корупцията на семейство Байдън“, написа в петък в Туитър конгресменът републиканец Джеймс Комър.

През май конгресмени републиканци от парламентарна комисия, натоварена с контрола над изпълнителната власт, публикуваха доклад, в който се твърди, че членовете на семейството на Джо Байдън и техните сътрудници са получили близо 10 млн. долара от чуждестранни компании, включително китайски и румънски.

Тези обвинения са част от дългогодишна кампания, насочена към съмнителните сделки на Хънтър Байдън, предизвикващия противоречиви коментари син на президента на САЩ.

Републиканците го обвиняват, че е използвал името на баща си, когато последният беше вицепрезидент на Барак Обама (2009-2017 г.), за да сключи съмнителни договори в няколко държави.

Станете почитател на Класа