„Нова ера“: Западът извлече три урока от украинския конфликт

„Нова ера“: Западът извлече три урока от украинския конфликт
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

Economist назова три урока от украинския конфликт за разбирането за новата епоха на войните

 

 

„Нова ера“: Западът извлече три урока от украинския конфликт

 

 

Конфликтът в Украйна стана свидетел на настъпването на нова ера на високотехнологичната война и доведе до три извода за принципите на войната за десетилетия напред, пише британското списание The Economist.

Първият извод е, че бойните действия стават прозрачни, става все по-трудно да се крие оперативната информация за бойното поле, а изходът от боевете все повече ще зависи от разузнаването, пише вестникът.

„Приоритетите се заключават в това първо да се открие врага, преди той да ви види; да се заслепят …сензорите, независимо дали са дронове или сателити, и да се унищожат …средствата за предаване на данни за бойното поле чрез кибер атаки, радиоелектронна борба или старомодни взривни вещества“ се казва в статията.

В статията се отбелязва, че войските ще трябва да разработят нови начини за борба, разчитайки на мобилност, разсредоточаване, невидимост и измама.

Второто заключение, което авторите на материала правят е, че дори в епохата на изкуствения интелект конфликтите все още ще включват използването на голям брой личен състав.

Третото заключение, което правят авторите, е, че границите на големите войни ще стават все по-размити, а разграничението между военни, гражданско население и търговски компании ще става все по-размито по време на военните действия.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа