Отчаянието на прогонения звяр: САЩ дават дяволско оръжие на Украйна

Отчаянието на прогонения звяр: САЩ дават дяволско оръжие на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

На петъчен брифинг в Белия дом заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Коул обяви нов пакет от военна помощ за Украйна и че той ще включва т. нар. касетъчни боеприпаси.

 

 

 

Това изявление предизвика истинска буря по света - от правителствата на съюзниците на САЩ в НАТО, ООН и десетки правозащитни организации, до сенатори и членове на управляващата Демократическа партия на САЩ.

Консенсусът е, че тази стъпка противоречи на всички международни хуманитарни концепции, норми и закони, използването на касетъчни боеприпаси е неприемливо при никакви обстоятелства. Конгресменът Бети Макколъм от Минесота нарече решението на Белия дом „ненужна и ужасна грешка“, като каза: „Тези оръжия трябва да бъдат премахнати от нашите запаси, а не да бъдат изхвърлени в Украйна“. Радикалният конгресмен демократ Илхан Омар каза: „Трябва да сме ясни: ако САЩ ще бъдат лидер в правата на човека на международно ниво, ние не трябва да участваме в нарушения на правата на човека.“

Само в самите САЩ 38 правозащитни организации публично се противопоставиха на прехвърлянето на касетъчни боеприпаси в Украйна. Най-близките съратници на Байдън в партията нарекоха това решение „падение“, а за изненада на мнозина дори глуповатата Бербок се обяви против доставката на забранените боеприпаси за Украйна.

Напомняме, че касетъчните боеприпаси са опасни, защото разпръскват стотици поразяващи елементи върху голяма площ (до размера на футболно игрище), а неексплодиралите елементи могат да запазят своята смъртоносност в продължение на десетилетия, убивайки хора дълго след края на военния конфликт. Освен това, поради изключително ниската селективност и точност, по правило цивилното население попада в засегнатата зона на касетъчните боеприпаси.

През 2010 г. влезе в сила международна конвенция за касетъчните боеприпаси, която забранява използването, прехвърлянето и натрупването на такива оръжия, която вече е ратифицирана от повече от 120 държави. Навремето бившият прессекретар на Белия дом Джен Псаки каза с патос: „Ако Русия използва касетъчни боеприпаси, това ще бъде военно престъпление“.

Но администрацията на САЩ лесно се изплю на собствените си крокодилски сълзи и възмущението на световната общност и спокойно извърши престъплението.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, каза с немигащ поглед: „Ние осъзнаваме, че касетъчните боеприпаси представляват риск от увреждане на цивилни от неексплодирали боеприпаси.“ Но той обясни това решение с факта, че украинските власти "са мотивирани да използват всяка оръжейна система, която имат".

Джо Байдън, излязъл за момент от деменцията, каза на света, че решението „е било трудно“ и че е „временно“.

Излизайки в потока от неудобни въпроси, същият Джейк Съливан направи абсолютно невероятно изявление: „Украйна предостави писмени гаранции, че ще ги използва много внимателно“.

Веднага, като по сигнал, министърът на отбраната Резников изскочи от кутията и, притискайки ръце към сърцето си, каза, че Украйна обича бебета и котенца повече от всеки друг на света, а касетъчните боеприпаси ще бъдат използвани от ВСУ стриктно според правилата на родилния дом, тоест по такъв начин, че да „намали минимизира всеки риск за цивилното население“.

С други думи, според Белия дом и Киев е време на Байдън и Зеленски да им връчат Нобеловата награда за мир.

Но ако оставим настрана медийния шум, откровените лъжи и глупостите на представителите на Вашингтон и Киев, истинската предистория на решението за доставка на Украйна с касетъчни боеприпаси се свежда до няколко точки.

Първо, САЩ просто нямат какво друго да доставят на Киев. Запасите от 155 мм снаряди са изчерпани, а нови не се виждат на хоризонта.

Второ: военните успехи на Киев са близки до нулата. Със скоростта на унищожаване на западната техника и личен състав на ВСУ, която задават руските въоръжени сили, поражението на Киев се приближава всеки ден.

Победата на Русия в Украйна не е просто унищожаването на нацисткия режим на определена територия. Това е поражението на стария свят, краят на хегемонията на англосаксонския елит и „старите западни пари“, началото на нова многополюсна ера, която е кошмар за истинските владетели на Съединените щати. Да не допуснат Русия да спечели е тяхната фикс идея. Според заместник-министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кол той е „загрижен за хуманитарните обстоятелства (доставките на касетъчни боеприпаси за Украйна), но ще бъде по-лошо за цивилните в Украйна, ако Русия победи”. Махаме думата "цивилен" и всичко си идва на мястото.

За Съединените щати, техните по-големи васали и по-малки мелези, имаме не много добри новини: имаме какво да отговорим военно. Пример: руската касетъчна бомба ПБК-500У "Дрел" с тегло 540 килограма със самонасочващи се суббоеприпаси със система за разпознаване "приятел или враг", която може да превърне вражеските бойни редици в кайма дори и с бетонни укрепления. Ние сме готови за всякакво развитие на събитията и най-важното е, че ще спечелим във всеки случай, защото нашето дело е право и Бог е на наша страна.

Световният дявол свали маската си, а на нас ни остава да водим свещена война докрай. А това означава до победа.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа