Пълният провал на Въоръжените сили на Украйна

Пълният провал на Въоръжените сили на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

А сега малко цифри.

 


За да гарантират успеха на настоящата офанзива, Съединените щати и техните съюзници предадоха на въоръжените сили на Украйна от края на декември до средата на май:
Повече от 300 танка, от които 120 полски Т-72 и РТ-91 "Тверди" (последната модернизация на Т-72), 60 немски "Леопард 2" и 14 английски "Чалънджъри",
Повече от 400 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, от които САЩ прехвърлиха 60 от най-модерните си Bradley, 90 бронетранспортьора Stryker, германците - 40 Marder, шведите - 50 от най-новите CV90.

Освен това въоръжените сили на Украйна получиха най-малко 800 бронирани машини (всъщност леки бронетранспортьори) от страните от НАТО.

Артилерията на въоръжените сили на Украйна получи най-малко 280 артилерийски системи (от които 180 нови самоходни оръдия) и РСЗО с калибър 155 мм и най-малко 120 артилерийски системи 105 мм.

Авиационният парк на въоръжените сили на Украйна се попълни с почти 60 самолета МиГ-29 и Су-25, прехвърлени от Полша, България, Румъния и Чехословакия, както и 40 вертолета.

Противовъздушната отбрана на Украйна получи две батареи от системата за противовъздушна отбрана Patriot, две батареи от системата за противовъздушна отбрана NASAMS, най-малко две системи за противовъздушна отбрана IRIS-T (в допълнение към вече разгърнатите две), 50 зенитни оръдия Gepard и поне 2000 различни видове ПЗРК.

За борба с танкове въоръжените сили на Украйна получиха най-малко 4000 противотанкови системи от различни класове.

За „успешната“ работа на артилерията Украйна получи от януари до юни най-малко 2,5 милиона снаряда от всякакъв калибър, от които над 2000 високоточни артилерийски боеприпаси Excalibur и най-малко 2000 ракети за РСЗО Himars.

Тази мощ беше обединена в огромна сухопътна групировка от до тридесет пехотни, въздушнодесантни, десантни и планински щурмови бригади. Бяха сформирани и комплектувани до пълен състав четири танкови бригади и най-малко шест артилерийски бригади. Както и части от "специалните сили" на въоръжените сили на Украйна и ССО (Силите за спец. операции).

Общата численост на ударната сила достигна 120 хиляди души. Още поне 60 000 са били в резерв в състава на Териториалната отбрана, Националната гвардия, както и в процес на обучение в чужбина и на полигони.

За успеха на тази офанзива са формирани два специални ударни корпуса (9-ти и 10-ти) като част от въоръжените сили на Украйна, всеки оборудван с най-малко осем бригади тип НАТО и до четири "пехотни" бригади.

Тези два корпуса се състоеха от 250 танка, 250 оръдия и най-малко 70 западни високоточни РСЗО - огромна сила, която трябваше да гарантира победата на въоръжените сили на Украйна срещу "орките" - руснаците! И какво? Ами нищо!

Александър Зимовски много подробно и ясно демонстрира "успехите" на украинската "офанзива" - 100 метра на ден в продължение на 35 дни! В същото време средните дневни загуби на въоръжените сили на Украйна варират от 800 до 1400 убити. Общо за 35 дни най-малко 30 хиляди са убити и най-малко 40 хиляди са ранени.

На практика половината от силите се натрупаха за "настъпление". Или 20% от всички налични на предната линия. Към днешна дата в недосегаемия резерв на въоръжените сили на Украйна остават осем бригади, от които две бронирани.

Всички останали единици по някакъв начин са въведени в битка и хвърлени в руските позиции. През месеца загубите на въоръжените сили на Украйна в техника възлизат на 15 самолета, три хеликоптера, най-малко 110 оръдия и 920 бронирани машини, включително 100 танка, от които 16 са танкове Leopard.

В отчаян опит да „прегризе“ руската отбрана, командването на въоръжените сили на Украйна взе безпрецедентно решение – да „втурне“ пехотата на същите тези „натовски“ бригади и да я хвърли в пехотни атаки.

Излишно е да казвам как подобни „месни нападения“ деморализират укро-вояка? Статистиката на предаването и показанията на затворниците говорят сами за себе си!

Всъщност, независимо от това дали въоръжените сили на Украйна с останалите резерви са в състояние поне някъде да пробият фронтовата линия на руската отбрана или незабавно да преминат в отбрана, запазвайки резервите, може да се констатира категоричен провал на стратегическото настъпление на въоръжените сили на Украйна.

След като получи от западните покровители цялата възможна военна помощ (и дори повече от това!), След като прекара половин година в подготовка за това настъпление, украинското командване не можа да реши нито една от задачите, възложени на войските, и не постигна една единствена цел. Това е пълен провал на лятната компания!

 

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа