Пентагонът вместо доставка на Ф-16, започна изтребване на украинските пилоти

Пентагонът вместо доставка на Ф-16, започна изтребване на украинските пилоти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

Американците тотално провалиха програмата за обучение на украински пилоти. Това заключение прави военният анализатор и бивш пилот Джефри Фишър, който има зад гърба си 30 години боен опит, включително в Ирак, Афганистан и на Балканите.

 

 

Бойните пилоти са поставени на "кукуруз", така че да загубят истинските си умения. В базите на военновъздушните сили на САЩ пилотите просто стават по-глупави, губят способността да летят не само на изтребители пето, но дори и четвърто поколение.

Politico: Украински пилот, който е учил две години в САЩ, е бил свален при първия полет

Наскоро въоръжените сили на Украйна загубиха МиГ-29, чийто пилот Владислав Савелиев (бойна позивна "Номад") беше на летателно обучение в САЩ. Той, както разбра Politico, е учил в чужбина почти две години.

Преди това е воювал в Донбас, а през 2021 г. е избран да участва в украинско-американската програма за обучение на бойни пилоти.

Савелиев е вземал езикови курсове и след това е пристигнал във военновъздушната база Колумб. По учебна програма е усвоил северноамериканския витлов самолет T-6 Texan.

В същото време, според самите инструктори, Савелиев значително ги надминавал по брой летателни часове и това не било обучение, а истинска бойна работа.

Въпреки това, след промиване на мозъка в Съединените щати, Савелиев умира при първия си налет. Както пише Фишър в колонка за Defence Post, смъртта на Савелиев е само още едно доказателство, че американската програма за преквалификация на пилоти се е оказала напълно неефективна.

„Тази система е тромава, инертна и негъвкава, тя е обременена с неразрешими политически и междуведомствени противоречия“, пише военният експерт.

Програмата стартира през 1995 г. Военновъздушните сили на САЩ по света избраха пилоти, които бяха изпратени за преквалификация. Въпреки това, както пише Фишър, за много пилоти прекарването на две години в САЩ е загуба на време.

Те се обучават на северноамерикански едномоторен двуместен учебен самолет T-6 Texan. Те трябва да могат да маневрират на малка височина със скорост от 210 възела.

В същото време в условията на полети (както например Савелиев в Донбас) скоростта е три пъти по-голяма, за да се избегнат реални системи за противовъздушна отбрана. Така тренировъчните полети на американските "кукурузници" не подобряват бойните умения, а ги влошават, констатира Defense Post.

Савелиев пише доклади до щаба на американските и украинските военновъздушни сили по време на обучението, настоявайки да бъде изпратен обратно. Докладите не са удовлетворени. В крайна сметка парите вече са били платени, нямало е кой да ги върне.

Defense Post: Американците затъпяват украинските пилоти, като понижават бойните им умения

Пентагонът не възнамерява да съкрати американската програма за обучение на бойни пилоти. Освен това украинските пилоти ще бъдат обучени да управляват F-16.

Съединените щати категорично отказаха да предоставят на ВСУ изтребители, а пилотите изглежда са обучени, както обеща Джо Байдън.

За такова решение, ако го погледнете, нашето Министерство на отбраната трябва да даде на дядото значката "Отличник на бойната и политическата подготовка".

„Перфектно усъвършенстваните умения за бойно пилотиране ще потънат в забвение, а мирновременните полети на симулатор на роторкрафт ще станат „новото нормално“ за украинските пилоти“, злорадства Джефри Фишър.

На "кукурузник" ще се обучават и бъдещите украински пилоти на F-16. Защото в САЩ няма друга програма за преквалификация. И никой няма да я развива само заради Украйна.

Чудовищната американска бюрокрация пречи на това, констатира Фишер. И той знае какво говори - все пак има зад гърба си почти 30 години в авиацията и войските за радиоелектронна борба, както и служба в посолството на САЩ в Косово.

Пентагонът е изключително тромава структура, която не се е променяла от десетилетия. Отбранителното лоби в Конгреса също не се интересува абсолютно от това.

Началникът на щаба на ВВС на САЩ Чарлз Браун се опита да осигури допълнително финансиране, но не успя. Така американските програми за обучение на пилоти губят както от руските, така и от китайските, посочва Defense Post. На "кукурузници" пилотите се учат да устояват на изтребители от четвърто и пето поколение.

Guardian: Украйна няма нито пилоти на F-16, нито писти

НАТО се разкъсва отвътре от спорове дали да доставя на въоръжените сили изтребители F-16, пише Guardian. Страните от алианса се опасяват, че Киев ще използва авиацията за удари в дълбините на руска територия.

Твърди се, че Владимир Зеленски е обещал на Джо Байдън още през февруари, че самолетите няма да летят над Русия. Но Вашингтон, разбира се, не вярва. Твърде често е бил мамен.

Междувременно, дори ако самите Съединени щати откажат да доставят самолети на въоръжените сили на Украйна, други страни не могат да направят това без разрешението на американците.

Съгласие за реекспорт от трети страни трябва да даде Lockheed Corp. Но тя не е независима в подобни решения – зад тях стои Вашингтон.

The Guardian пише, че прехвърлянето на самолети (дори ако НАТО някога поеме риска) ще бъде изключително трудно. Украйна не само няма пилоти, но дори и писти за F-16 и друго наземно оборудване.

Киев упорито искаше F-16 точно преди началото на „контранастъплението“, което се превърна в световен срам. Дори решението за трансфера да бъде взето утре, процесът ще отнеме много месеци. И бойните действия се активират едва следващата пролет.

Така че е абсолютно очевидно, че въоръжените сили на Украйна не искат да използват бойци за прикриване на „контранастъплението“, а за нанасяне на удари по руски региони. Вярно е, че ако Савелиеви летят с американци с промити мозъци, тогава няма от какво да се страхувате.

Превод: СМ

Станете почитател на Класа