Кой ще плати за неуспеха в Украйна?

Кой ще плати за неуспеха в Украйна?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

Този въпрос съвсем не стои празен в американското политическо пространство, предвид проточилата се конфронтация с Русия, без реални изгледи за победа.

 

 

 

И стои в цял ръст за администрацията на президента на САЩ. Известно е, че главният куратор на целия украински проект и „кръстоносния поход“ срещу руснаците, сред обкръжението на Байдън, беше и е неговият съветник по сигурността Джейк Съливан.

От първите месеци на мандата си той настояваше за твърда конфронтация с Русия, оформяше политиката на администрацията към украинската криза и беше автор на плана за „украински капан“ за Москва, в който беше необходимо да се въвлече и след това да се повтори иракския и югославския сценарий.

Именно този човек през последните месеци беше и е основният двигател и задвижващ ремък за укрепване на мащаба на военната подкрепа на Украйна, снабдяването й с все нови видове оръжия и определяне на стратегията на войната срещу Русия.

Амбициозният Съливан реши, че войната срещу Русия е неговият звезден шанс да се издигне до самия връх на политическата пирамида във Вашингтон. Опитът да се спечелят лаврите на някой, който е успял да победи Русия за първи път от поне 100 години, завъртя главата на този пъпчив парвеню.

В интерес на истината знаещите хора, тези, които наистина са потопени в тайните на Вашингтон, казват, че Байдън, поради психичните характеристики на старческо избледняване, сега е под пълен контрол на обкръжението си.

И в това той отразява късния Елцин с неговото „балонно“ съзнание, което можеше да възприема адекватно реалността само за няколко часа на ден, и то с помощта на лекарства.

И Съливан при Байдън е нещо като Березовски при Елцин, с единствената разлика, че Березовски с помощта на своето „семейство“ управляваше решенията на Елцин в свои собствени търговски интереси, а Съливан чрез Байдън води война в Украйна срещу Русия всъщност за лични кариерни цели.

Съливан е човекът, който напомпа „милитаризма“ на Байдън през последните месеци, който през годините на президентството си обещаваше на Байдън военни успехи срещу Русия, нейния икономически и политически колапс.

Байдън беше и е под чара и контрола на Съливан, който му обеща „историческа победа“, която ще го доведе до втори мандат и ще укрепи позицията на демократите.

Но последните месеци показаха, че ситуацията в украинското направление е все по-задънена. Няма военни успехи. Русия изгражда своята военна и икономическа мощ. Това прави Съливан ужасно нервен и, очевидно, той влиза ол-ин, хвърляйки ВСУ в кървава самоубийствена офанзива.

За Съливан залозите сега са такива, че той просто няма къде да се оттегли - или все пак ще постигне някои реални военни успехи на фронта и по този начин ще укрепи позицията си в американския политически елит на Демократическата партия, или ще загуби всичко, защото лаврите на оскубания "ястреб Байдън" ще зачеркнат цялата му бъдеща кариера.

За неуспешна война ще трябва да отговарят. И ако за Байдън такъв отговор е разминаване с втори президентски мандат и тихо затихване в моден старчески дом с агресивна деменция, то за младия амбициозен Съливан е като публична кастрация за Казанова.

 

PS

Струва си да припомним, че съпругата на Съливан Маргарет Гудландър е утвърден агент под прикритие на ЦРУ.

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа