Присъда от осем пункта: идва краят на Зеленски

Присъда от осем пункта: идва краят на Зеленски
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

Фиаското на посещението на Зеленски в Европа показа, че там са уморени от войната в Украйна и се страхуват от нейната ескалация, включително ядрена.

 

 

Провалът на контранастъплението на ВСУ и особено бунтът на Пригожин постави безспорни искания от Запада (който почти беше изчерпал възможностите си да помогне на Украйна) към Киев да приеме загубата на територии и да прекрати конфликта с Русия.

Като "компенсация" на Украйна може би ще бъде предложено получленство в НАТО и ЕС, което не задължава западняците с нищо, ала Украйна окончателно ще стане колония. Впрочем, ролята й на пистолет в слепоочието на Русия обаче няма да се дене никъде и Москва ще трябва да повтори това, което сега не се получи.

От Украйна са уморени не само в Европа. Лидерите на 33 страни от Латинска Америка и Карибския басейн принудиха Европейския съюз да отмени поканата към Владимир Зеленски за срещата на върха ЕС-Латинска Америка, която ще се проведе в Брюксел на 17-18 юли. Нещо повече, те изтриха от проекта на заключителната декларация на срещата, изготвен от външната служба на ЕС, "всички точки, свързани с подкрепата за Украйна". За тази "зрада" съобщи в четвъртък брюкселският портал EURACTIV, позовавайки се на дипломатически източници.

Но това е провал

За степента на умора от Украйна говори и посрещането на Владимир Зеленски в България. Той, в театралното си облекло и образ, сякаш изпълзява от окопите и държи фронта на раменете си, пристигна в София с български правителствен самолет от Молдова. Всъщност нямаше приемане. Летището беше празно. Зеленски беше посрещнат в прекрасна изолация само от вицепремиера, външният министър Мария Габриел, която е по-висока от него.

Тогава кортежът на Зеленски беше анатемосан от български свещеник, който е знаел за пристигането му, което се пази в тайна. Не се съмнявам в искреността на чувствата на ругаещия президент на Украйна и свещеника, който го заплаши с кръста. Трудно е обаче да се отървете от усещането, че инцидентът е инсцениран. Всичко беше заснето на няколко камери, за които се твърди, че са били под ръка наведнъж.

Видеото веднага беше публикувано онлайн. А четирима едри полицаи на безлюдна алея в проливен дъжд вече болезнено театрално се суетяха наоколо и уж не можеха да направят нищо с църковния служител, който беше изгубил нервите си, който крещеше: „Анатема, Зеленски! Анатема, сатанисти!“.

В същото време българските власти не направиха друга, ставаща традиционна акция - да организират митинг на бежанци в подкрепа на Зеленски, въпреки че има достатъчно украинци, които са се преместили в България и много от тях не биха се отказали от допълнителни доходи.

Ето как един от украинските телеграм канали "Легитимний", критично настроен към тяхното правителство, коментира това пътуване:

Вселенската любов мина бързо, сега Зе го чака студен душ . Не мина и без американците , които също нежно посочват на Зе мястото му. Сядайки на масата да играеш със световните мошеници, знай, че накрая те ще те "срутят", но първо ще те убедят, че си "готин", за да те издигнат максимално нависоко.

Президентският "обрат"

Присъдата на Запада към Зеленски и неговия режим беше обявена по време на преговорите с украинския гост от българския президент Румен Радев. Изказването му беше изобилно цитирано в нашите медии, затова ще се спра само на основните му моменти.

Първо , България няма нищо против Украйна някой ден да има "свое място" в ЕС (от контекста става ясно, че ще е някъде в кюшето).

Второ, вместо думите „победа“ искаме да „чуваме повече думата „мир“, основните усилия „трябва да бъдат насочени към постигане на мир“.

На трето място , според България Украйна, заедно със Запада, "не използва сега всички средства на дипломацията, за да работи в тази посока, за да не задълбочава конфликта".

Четвърто , украинската война „придобива нови измерения“, които „отдавна са излезли извън границите на Украйна“.

Пето , има "риск от радиоактивно замърсяване ", "в България все още носим последствията от Чернобил, това е изключително важен въпрос, който касае не само България, касае цяла Европа".

Шесто , войната в Украйна има отрицателни икономически, социални и политически последици за Европа. Става дума за „инфлацията, нарастващата рецесия, нарастването на социалното напрежение“, както и засилването на „популизма“ и „радикализацията“ на политическия живот.

Седмо, „трябва да мислим не само за Украйна“, но и за „бъдещето на Европа като цяло“, „как тази война ще се отрази на Европа“.

Осмо, Киев не трябва да пренебрегва интересите на Европа, тъй като нейната подкрепа е "изключително важна" както по въпроса за водене на войната, така и по въпроса за "възстановяването".

В същото време Радев, който е и върховен главнокомандващ, откровено каза на Зеленски, че е против прехвърлянето на запаси от оръжие и боеприпаси от резерва на българската армия в Киев, тъй като не иска отбранителната способност на страната да бъде отслабена. . Той подчерта, че украинският конфликт няма военно решение.

Българските хитринки

Разбира се, при българите не всичко е толкова просто. Техният премиер Николай Денков беше по-комплементарен със Зеленски, отколкото президента. Ясно е, че българите няма да изпреварят американския "бащица", а страните обсъдиха и активизирането на сътрудничеството във военната сфера. Денков в частност подписа декларация, в която се посочва подкрепата на София за членството на Украйна в НАТО.

"България вече стана 22-рата страна, която подкрепя евроатлантическата интеграция на Украйна. Това е много важно", похвали се Зеленски. И все пак цялостното впечатление от приема му в София дава ясен сигнал: стига, спри! За това настояват както опозицията, така и мнозинството от българския народ.

В Чехия... същото

В русофобската Чехия Зеленски беше посрещнат по-добре, но има нюанси. Чешкият президент, пенсионираният генерал от НАТО Петр Павел, увери украинския си колега, че Киев може "да продължи да разчита" на подкрепата на Прага във войната с Русия. Павел се похвали, че страната му е предоставила на украинците около 2 милиарда евро и куп военна техника - 676 единици тежка техника и системи за противовъздушна отбрана, 4,2 милиона броя среднокалибрени и голямокалибрени боеприпаси.

Това означава, че чешките военни складове са празни. Освен това от думите на президента стана ясно, че на юлската среща на върха на НАТО Украйна няма да бъде приета в алианса, а делът на Прага от половин милиард евро, които ще бъдат отпуснати на Киев във Вилнюс, ще бъде само 5 милиона.

Павел само се надява, че след резултатите от срещата във Вилнюс нивото на сътрудничество между НАТО и Украйна ще се повиши и че „когато войната свърши“, „Чехия ще се старае Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС преди края на тази година."

Накратко, президентът на Чехия, държава, от която ни най-малко не зависят перспективите на Украйна, също призова Зеленски да прекрати войната - в името на "моркова" на членството в ЕС, не е ясно кога и в какво качество.

Що се отнася до НАТО, самият Зеленски призна пред журналисти: някои от страните - членки не подкрепят участието на страната му в този блок, защото се страхуват от руснаците. Говорейки за срещата на върха във Вилнюс, където той обеща да не присъства, освен ако Украйна не бъде поканена да се присъедини към НАТО, Зеленски, по информация на ТАСС, каза:

Може да е трудно да получите единната подкрепа на всички партньори в съюза. Някой гледа назад към Москва, страхува се от Русия, въпреки че смятам, че това е страхотен шанс да покажем смелостта и силата на съюза.

Какво от това?

Ето, това собствено е всичко - пристигнахме. Няма да има пълноценен ЕС и НАТО за Украйна. Цялото това пътуване из Европа, включително Истанбул, където в петък Зеленски се срещна с „нашия приятел Реджеп“ (който има собствена сделка с Киев, предимно зърно), и беше предприето само за да не отиде до Вилнюс след няколко дни, за да позори себе си.

Европейското пътуване на Зеленски обаче показа нещо ужасно за Киев: Западът, воден от Съединените щати и представляван от своите европейски васали, се оттегля от Украйна, тъй като е загубил вяра във възможността да победи Русия, въпреки реките от пролята украинска кръв за това.

Това означава, че през есента ще започнат сериозни преговори с Москва за "замразяване " на конфликта, както предупреди президентът на Беларус Александър Лукашенко, който е в темата. И тогава, след сключването на сделката, двете страни, които нямат доверие една на друга, ще продължат сериозно да се подготвят, за да доведат войната до край на бойното поле, наречено Украйна.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа