Хамам, фитнес и медицински кабинет. Бронираният влак на Путин за 7 млрд. рубли

Хамам, фитнес и медицински кабинет. Бронираният влак на Путин за 7 млрд. рубли
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.07.2023
  • Сподели:

Фитнес зала, хамам, бар и кино във влак, който превозва Владимир Путин. Той се състои от 22 вагона и е брониран. За него отговарят ръководството на руските железници и десетки служители на Федералната служба за сигурност. Струва на държавния бюджет най-малко 6,8 милиарда рубли.

 

 

Влакът, с който руският президент Владимир Путин пътува из Русия, струва на бюджета почти 7 милиарда рубли, съобщава разследващата медия "Досие". Журналистите са получили документи от източник от фирмата "Циркон Сървиз", която обслужва президентския персонал.

Разследващите пишат, че през март 2017 г. "Циркон Сървиз" е получила поръчка за изработване на специален вагон, в който да има фитнес зала и хамам.

Има и козметичен кабинет, в който освен техника за разкрасителни процедури, има и цялостно оборудване, необходимо за реанимация. Това са апарат за изкуствена белодробна вентилация, аспиратор за горните дихателни пътища, дефибрилатор, уред за измерване на точната дозировка на лекарства, монитор за следене на следи пулса, налягането, температурата и други параметри по време на анестезия.

Вагонът е напълно шумоизолиран, както и не може да бъде подслушван.

"Досие" отбелязва, че фитнес залата разполага с уред за хиперекстензия, дъмбели и лежанка за корем.

Президентският влак е оборудван и със специална буферна система, която не позволява да се губи телевизионният сигнал, когато влакът минава, например, през тунел.

Според "Досие" специалният влак включва 22 вагона, но обикновено за едно пътуване се използват десет.

Вагоните на президентския влак тежат три пъти повече от обикновените, защото са бронирани изцяло или частично.

"Циркон Сървиз" разработва още няколко вагона за Путин. Става въпрос за такъв с мултимедиен център и още един спортен с фитнес зала. Освен това предстои компанията да направи и още два вагон-ресторанта.

През февруари изданието "Проект" съобщи, че до основните резиденции на Владимир Путин са прекарани железопътни линии, на които са построени секретни станции.

Изданието "Сота" писа, че е открило информация за специална гара в Москва, която може би се използва за обслужване на президента и другите пътници в правителствените влакове.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун също използва специален брониран влак при пътуванията си до Китай и Русия.

 

За какво му е на Путин брониран влак

 

Президентът на Русия започна активно да използва специалните сили през втората половина на 2021 г., малко преди началото на подготовката за нахлуването в Украйна.

Това казва пред "Досие" избягалият офицер от Федералната служба за охрана Глеб Каракулов, а думите му са потвърдени от източник, близък до администрацията на президента.

"След началото на войната, през февруари-март [2022], той започна много активно да използва влака, особено за да стигне до резиденцията си във Валдай", казва Каракулов.

Параноята, от която страда Путин, се проявява в предпазни мерки навсякъде около него.

Влакът е много по-труден за проследяване от самолет. Също така той позволява безопасно да се стигне до президентските резиденции в Краснодарския край, които се намират в близост до зоната на бойните действия и където самолетните полети са ограничени.

Влакът на държавния глава е боядисан в традиционните цветове на руските железници. Отличава се от обикновените влакове само по специалните комуникационни антени, факта, че е брониран, подсилените вагонни талиги, предназначени да удържат увеличеното тегло на вагоните, и няколкото локомотива вместо един. Вагоните носят емблемата на компанията Grand Service Express, която се свързва с приятеля на Путин, банкера Юрий Ковалчук.

За "Циркон Сървиз" изработката на вагоните се превръща в приоритет. Заради тази поръчка компанията отлага други договори, намира подизпълнители, а служителите ѝ работят по седем дни в седмицата и по празници, а понякога и на три смени, отбелязва "Досие".

Станете почитател на Класа