Ердоган иска продължаване на зърнената сделка и очаква Путин в Турция*

Ердоган иска продължаване на зърнената сделка и очаква Путин в Турция*
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.07.2023
  • Сподели:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи късно снощи (7 юли) след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, че очаква руския президент Владимир Путин "през следващиия месец". Причината е, че турският президент ще поиска от Москва удължаването на зърнената сделка с нови три месеца.

 

 

 

"Надявам се на продължение", каза той по време на съвместния брифинг с украинския си колега.

Турция беше посредник с заедно с ООН, благодарение на което Русия и Украйна постигнаха едно от редките си съгласия от началото на войната - споразумение за коридори, по които да бъде изнасяно украинска селскостопанска продукция. В последните месеци обаче Русия периодично се оплаква от механизма и блокира изпълнението му.

В София Зеленски коментира, че Киев въобще не участва в разговори с Москва по сделката, а Ердоган и генералният секретар на ООН Антонио Гутереш буквално "са се хванали за главите" от непрекъснатите промени в позциите на Русия по казуса.

Сегашното споразумение изтича на 17 юли.

Путин още не е говорил със своя турски колега, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Турски анализатори очакваха, че двамата ще обсъдят срещата на Ердоган и Зеленски в Истанбул. Песков също така обясни, че няма дискутирани дати за предстояща визита на руския президент в Турция. В Кремъл много внимателно следят разговорите между Зеленски и Ердоган, допълни още той.

Украинският президент прекара част от съботата (8 юли) в Истанбул, срещайки се с Вселенския патриарх Вартоломей. Преди това той отиде до Змийския остров и отбеляза 500-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. От турския град Зеленски проведе и няколко телефонни разговора - с португалския премиер Антониу Коща, който потвърди подкрепата си за членството на Украйна в НАТО, когато "това стане възможно", както и с подалия оставка снощи нидерлански премиер Марк Рюте, с когото са определили дата за началото на обучението на украински пилоти за летене на F-16.

По-късно Зеленски сподели видео в социалните мрежи, че се прибира в Украйна заедно с трима от командирите на полка "Азов", сред които и Денис Прокопенко, който получи и наградата "Герой на Украйна", както и командира на 12 бригада на Националната гвардия Денис Шлеха и командира на 36-та бригада на Морската пехота Серхий Волински. Те бяха част от защитата на "Азовстал" в Мариупол и се предадоха след решение на Киев съпротивата да бъде прекратена през май 2022 година. Няколко месеца по-късно - през септември, те бяха освободени от руски плен и оставени в изгнание в Турция. Това стана при операция, при която бяха обменени около 200 души, защитавали "Азовстал", срещу проруския политик Виктор Медведчук.

При предаването им Москва постави условие те да не се включват повече във военни действия и като гаранция за това те трябваше да останат в Турция до края на войната. Сега от пресслужбата на украинския президент съобщават, че освобождаването им е станало след преговори с турските власти. ПредРИА Новости говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че освобождаването на петимата е в нарушение на договорките и никой не е уведомил Москва за това. 

Преди срещата на НАТО Турция е под силен натиск и трябва да прояви солидарност с Алианса - в Руската федерация много добре разбираме това, допълни още той.

 

Снимка: President.gov.ua

 

 

По отношение на членството на Украйна в НАТО Ердоган коментира, че Украйна е заслужила своето място в Алианса.

По данни на ООН от създаването на зърнените коридори от три украински пристанища в Черно море са изнесени малко под 33 млн. тона селскостопанска продукция. Най-голям потребител се оказа Китай, който е получил 8 млн. тона, следван от Испания (6 млн. тона) и Турция (3,2 млн. тона).

Към Египет са отпътували 1,55 млн. тона зърнени култури от Украйна, а към Бангладеш - 870 хил. тона.

Основният износ от Украйна е на царевица (общо 17 млн. тона). Следват жито (9 млн. тона) и слънчоглед (2 млн. тона).

Данните показват забавяне на изпълнението на сделката. През 2022 година е имало 612 кораба, които са отплавали от черноморските пристанища на Украйна под инициативата, тоест от началото на август, когато беше и реализирана и първата пратка. От началото на тази година корабите намаляват до 390, като през юли са само 6.

* Статията е допълнена с информацията за прибирането на командирите от "Азов" в Украйна

Станете почитател на Класа