ЕС с първия по рода си закон за почвите

ЕС с първия по рода си закон за почвите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.07.2023
  • Share:

Европейската комисия предложи първия закон на континента за почвата, предназначен да отстрани част от щетите, нанесени от интензивното земеделие, и да смекчи глобалното затопляне. На фона на силна съпротива срещу предложените закони за възстановяване на природата и ограничаване на пестицидите, Европейската комисия представи в Брюксел предложения за съживяване на деградирали почви. Изследванията показват, че това може да помогне за усвояването на въглерода от атмосферата и да осигури устойчиво производство на храни.
Новият закон предвижда държавите-членки да наблюдават здравето на почвите, използването на торове и ерозията, но не достига на ниво държава целите за подобряване на качеството на почвата. Това предизвика критики от европейската хранително-вкусова промишленост, която призова за повече амбиции за подобряване на „тревожното" състояние на почвите.
Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичюс каза, че крайната цел е континентът да има здрави почви до 2050 г. Повече от 60% от почвите в ЕС се считат за нездравословни. „Ако нашите почви продължат да се влошават, най-големият риск е за нашата продоволствена сигурност и фермерите. По принцип техният бизнес модел е заличен. Трудно мога да си представя как бихме могли да се занимаваме със земеделие без плодородни почви. Най-лошите последици от сушите и наводненията могат да бъдат избегнати с по-здрави почви", каза той.
Новият закон обаче няма да има правно обвързващи цели. „Отваряме пътя към допълнителни възможности за доходи за фермери и собственици на земя чрез доброволна схема за сертифициране за здравето на почвата и силни синергии с въглеродното земеделие и плащанията за екосистемни услуги", каза Синкевичюс.
Земеползването е вторият основен източник на емисии на парникови газове след изкопаемите горива и основна причина за загуба на биологично разнообразие, като прекомерната употреба на торове и деградацията на торфищата са двигател и на двете кризи. Изследване, публикувано по-рано тази седмица, показа, че скромните подобрения на земеделските почви по света могат да съхраняват достатъчно въглерод, за да поддържат света в рамките на 1,5C от глобалното загряване.
One Planet Business for Biodiversity (OP2B), основният представител на европейската хранително-вкусова промишленост в Брюксел, каза, че предложенията не стигат достатъчно далеч. Организацията призовава страните-членки на ЕС и Европейския парламент да повишат амбицията на предложението. „Все пак щяхме да сме благодарни на комисията да разбере мащаба на усилията, необходими за преминаване към устойчиви практики на управление и мобилизиране на необходимите средства за подкрепа на прехода към мащабно регенеративно земеделие."

Станете почитател на Класа