Испански министър предлага 20 000 евро „универсално наследство“ за 18-годишните

Испански министър предлага 20 000 евро „универсално наследство“ за 18-годишните
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.07.2023
  • Share:

Левият министър на труда на Испания, Йоланда Диас, предложи схема за справяне със социалното неравенство, като на всеки млад човек в страната навършил 18 години се дадат €20 000, които да бъдат изразходвани за обучение или създаване на бизнес.
Според платформата Sumar на Диас, която обяви политиката преди предсрочните общи избори в Испания на 23 юли, инициативата ще струва 10 милиарда евро, които ще бъдат събрани чрез данъчно облагане на богатите.
Сумар каза „Целта е да се гарантира равенство на възможностите, независимо от семейния произход или доходите на хората". Плащанията, които ще започнат на 18-годишна възраст и ще продължат до 23-годишна възраст, ще бъдат придружени от административна подкрепа, за да се помогне на хората да се обучават или да създадат собствен бизнес.
„Става дума за това да позволим на младите хора да имат бъдеще и да им дадем шанс да учат или да започнат бизнес, без това да зависи от техните фамилни имена или семейството, от което са. Ето защо ние предлагаме на хората да бъдат дадени 20 000 евро, когато навършат 18 години, за да могат да се развиват, независимо дали чрез обучение или създаване на бизнес", каза Диас на среща на чуждестранни кореспонденти в Мадрид.
Диас потвърди, че политиката – наречена „универсално наследство" – ще бъде достъпна за всички млади испанци, независимо от тяхното икономическо положение и ще бъде финансирана чрез данъчно облагане на хората, които печелят над 3 милиона евро годишно. Sumar изчислява, че това ще струва 0,8% от БВП на Испания.
Министърът, която е израснала в твърдо комунистическо семейство, каза, че не е успяла да преследва собствените си мечти да стане инспектор по труда, защото не е имало достатъчно пари, за да прекара години в обучение. „Да станеш инспектор по труда в Испания би отнело около пет години. Аз не съм инспектор по труда, защото съм дъщеря на родители от работническата класа и никога не бих могла да си позволя да го направя. Това е преразпределителна мярка, която ще позволи на младите хора в страната ни да имат бъдеще, независимо от фамилното им име." каза тя.
Предложението предизвика удивление и от двете страни на политическото разделение в Испания. Надя Калвиньо, министър на икономиката в ръководеното от социалистите коалиционно правителство, постави под въпрос как политиката ще работи на практика. „Всеки, който предлага отпускане на субсидии или безвъзмездни средства без каквито и да било ограничения, когато става въпрос за нива на доходи или цели, трябва да обясни как ще бъде финансирано, защото ще трябва да продължим с отговорна фискална политика през следващите години", каза Калвиньо.
Опозиционната консервативна Народна партия (PP), която води пред социалистите в анкетите, но се очаква да разчита на подкрепата на крайнодясната партия Vox, за да състави правителство, ако спечели изборите, беше още по-категорична. Говорител на РР обвини Сумар, че е объркала приоритетите си, и предложи „правителството да се съсредоточи върху други проблеми в страна, където 27% от населението е изложено на риск от социално изключване, където нивото на безработица е най-високото в Европа, където семействата не могат да стигнат до края на месеца и където самостоятелно заетите хора се борят да останат на повърхността".

Станете почитател на Класа