Байдън активизира усилията си да осигури членството на Швеция в НАТО

Байдън активизира усилията си да осигури членството на Швеция в НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.07.2023
  • Share:

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на премиера на Швеция Улф Кристерсон, че „очаква с нетърпение" закъсалата кандидатура на страната за членство в НАТО да спечели окончателно одобрение, на фона на съмнения, че Турция ще оттегли опозицията си навреме за голяма среща на върха следващата седмица.
Говорейки в Овалния кабинет, Байдън повтори, че „напълно, напълно подкрепя членството на Швеция в НАТО и очаква с нетърпение кандидатурата да бъде ратифицирана".
Кристерсон благодари на президента на САЩ за поддържането на трансатлантическото единство по време на катаклизма, предизвикан от руската инвазия в Украйна, и похвали „силната подкрепа" на Байдън за кандидатурата на Швеция за НАТО, която се задържа от Турция и Унгария.
След срещата си с президента на САЩ Кристерсон каза, че той и Байдън са се съгласили, че „срещата във Вилнюс след седмица със сигурност е подходящ момент за влизането на Швеция, но само Турция може да взема решенията на Турция".
Срещата в Овалния кабинет постави началото на поредица от дипломатически събития за Байдън, съсредоточени върху НАТО. Той тръгва в неделя за еднодневно пътуване до близкия съюзник Великобритания, след това ще присъства на срещата на върха на НАТО във Вилнюс и завършва със спирка в най-новия член на алианса Финландия.
И Финландия, и Швеция се отказаха от официалния си неутралитет, за да поискат влизане в НАТО в отговор на нахлуването на Русия в съседна Украйна през 2022 г. Байдън вижда разширяването на блока и огромните му усилия да въоръжи и подкрепи силите на Украйна като стратегическо поражение за Москва – и свое най-голямо дипломатическо постижение. Но разширяването на НАТО изисква единодушна ратификация от съществуващите 31 членове.
Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер не каза дали Байдън планира да се свърже директно с колегите си в Турция и Унгария преди срещата на върха.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче разочарова западните лидери, като свърза одобрението на кандидатурата на Швеция с исканията Стокхолм да предприеме репресии срещу членове на опозиционни кюрдски движения, като Кюрдската работническа партия (ПКК), която Турция смята за терористична група. Швеция твърди, че е изпълнила тези искания, но наскоро възникна друга точка на възпламеняване след протест пред джамия в Стокхолм, в който иракчанин подпали страници от Корана.
Във вторник турският външен министър Хакан Фидан отхвърли определянето на краен срок за срещата на върха на НАТО, като каза, че „никога не одобряваме използването на времеви натиск като метод".
Унгария посочи, че ще последва примера на Турция в спора. Унгарският външен министър Петер Сиярто каза във вторник, че е провеждал редовни консултации с Фидан относно Швеция.
Администрацията на Байдън се надява успехът в украинската контраофанзива да стимулира общественото мнение преди президентските избори през 2024 г., в които щедрата помощ на САЩ за Украйна може да се превърне в спорен въпрос.

Станете почитател на Класа