От Украйна ще изнесат и последното богатство: остават 12 дни

От Украйна ще изнесат и последното богатство: остават 12 дни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.07.2023
  • Сподели:

Краят на зърнената сделка за западните корпорации не означава край на периода на големата далавера. Ако е невъзможно да се търгува с украинско зърно, те ще търгуват директно с украински чернозем.

 

 

 

Какво значение има, ако все едно страната няма бъдеще?

Историческата памет, която искаха да заличат

Хиляди пъти съм чувал нашите бойци, командири, военни кореспонденти и доброволци, главно от предната линия, да наричат врага с обширната и разбираема дума „немци“. Чувал съм го толкова често, че отдавна не се учудвам на това.

Спрях и вместо това започнах да си мисля, че разбирам и дори мога да обясня на другите защо казваме това: защото възприемаме (дори тези от нас, които не формулират това за себе си по никакъв начин, а просто повтарят след другите) настоящата война на Запада срещу нас като повторение, отражение в настоящето на Великата отечествена война.

Защото разбираме, че дори тези рускоезични хора, които стрелят в нашата посока, за да направят това, като начало се отказват да бъдат руснаци. Те стават чужди. И "немците" в руската реч не са непременно "германци". Това са именно чужденци, тези, с които нямаме и не можем да намираме общ език. Извънземни, враждебни...

Това знание, дори като се вземат предвид всички ужасни подробности от неонацисткото управление в Украйна, винаги е било като че ли приглушено, сякаш второстепенно на фона на разбирането на причините за избухването на войната. Но от време на време се натъквате на такива подробности, че сякаш светкавица проблясва: „немците са срещу нас“ – това не е преувеличение, не е метафора. Това е суха констатация на факта. Немци. Същото като през 1941 или 1944 г. И правят същото. И то на същите места. И не са срамежливи.

Ето, например, едно от престъпленията на германските нацисти по време на Великата отечествена война, описано от много очевидци. Освен всичко друго, те (често с помощта на местни жители и / или военнопленници) натоварват първо на каруци, а след това на железопътни вагони и изнасят украинския чернозем в Германия.

Плодородието на почвата в Украйна е известно на всички. Тази територия може да бъде житницата на цяла Европа и беше главната житница на Руската империя. Германците не можеха реално да използват възможностите на украинските полета във военно време. И тогава те разбраха, че така или иначе ще се оттеглят, и решиха да вземат част от плодородната почва със себе си. Малко страници от войната са толкова безнадеждно тъжни, колкото спомените на селяни, принудени да гледат как врагът буквално отнема родната им земя...

Интересно е, че съвременните "украински историци", веднага щом бандеровците завзеха властта, едва ли не първото нещо, което започнаха да отричат, че германските нашественици са плячкосвали черноземната почва. В Украйна се появиха няколко публикации, написани по една и съща „методичка“, в които се казва, че износът на чернозем не е доказан и като цяло е „артефакт от съветската устна история“, за който се твърди, че не е потвърден от документи.

Целият "Украински институт за национална памет" се зае с "опровержение" на "устната история". Защо това беше необходимо на бандеровците? Отговорът на този въпрос не стана ясен веднага.

Сделката със зърно и най-новата експортна индустрия на Украйна

На 17 юли 2023 г. т. нар. Черноморска зърнена инициатива, която е просто сделка за зърно, ще умре. След това износът на украинско зърно по море от пристанищата Одеса, Николаев и Олбия ще стане невъзможен. Русия дори и сега не дава разрешение на нови сухотоварни кораби да преминават през зърнения коридор - само тези, които са започнали работа преди 30 юни, могат да изнасят зърно. Това означава, че Украйна няма да може да изнася зърно от новата реколта в същите обеми, както през 2022-2023 г.

Царград вече съобщи, че според най-консервативната оценка износът на Украйна ще намалее с $16 милиарда поради това (максимално възможната загуба е $50 милиарда).Тъй като в Украйна почти не са останали други големи експортни индустрии, това ще означава, че БВП на Украйна (ако се "очисти" от западната "помощ") ще се съкрати примерно до 80 милиарда долара годишно. Приблизително до нивото на Афганистан.

Това също ще означава, че глобалните корпорации, инвестиращи в украинското селско стопанство, са направили голяма грешка и ще загубят парите си. Или все още не е?

В средата на май 2023 г. стана известно, че правителството на Украйна и американската корпорация BlackRock (която, между другото, контролира най-големите търговци на зърно в света) подписаха споразумение за създаването на Фонд за развитие на Украйна. Наблюдателите веднага започнаха да говорят за факта, че споразумението всъщност означава продажба на корпорацията на всички поне струващи нещо украински активи - от земята до електрическите мрежи.

Според условията на сделката BlackRock ще управлява украинските активи, включително средствата от обема на "международната помощ". По този начин украинските стратегически предприятия, включително тези, които бяха "национализирани", преминават под транснационален контрол,

- написа тогава международният журналист Андрей Кузмак.

Той също така посочи, че към момента на сключване на споразумението с BlackRock, 17 милиона хектара украинска земеделска земя от 40-те, определени в поземлената банка, са били собственост на три транснационални компании: Cargill, Dupont и Monsanto.

Всичко това има смисъл, ако Украйна запази позициите си на пазара за износ на зърно. Акулите на глобализма не разбраха ли, че зърнената сделка може да приключи всеки момент? Или разчитаха на печалби в някакво неопределено бъдеще "след войната"?

За съжаление всичко е много по-просто. Зърнената сделка все още е формално в сила, но вече има съобщения, че камиони са започнали да изнасят чернозем от Украйна за Западна Европа - по-точно през Полша и Румъния.

Първите видеоклипове на пратките с плодородна земя за последваща продажба в Полша и други европейски страни се появиха през март 2023 г. Всичко обаче опира до мащаба. Германците по време на Великата отечествена война изнесоха, според някои източници, няколко десетки железопътни композиции с чернозем. През 2023-2024 г. този рекорд може лесно да бъде счупен - през 40-те години на XX век все още не е имало голям брой многотонажни автомобили.

Дали такъв грабеж ще покрие разходите за придобиване на украинска земя, разбира се, е интересен въпрос. Като се има предвид, че BlackRock получава възможността да управлява всички пари в Украйна като цяло, възможно е дори да не говорим за компенсация за загубите, а просто за нетна печалба.

А също и за това, че от гледна точка на „западните партньори“ Украйна изобщо не се очаква да има бъдеще. Така, немного настояще докато е войната срещу Русия, а след това – ако ще и потоп. Определено няма да има кой и няма да има защо да се отглежда хляб.

Какво от това?

Трябва да се повтори отново. Често наричаме враговете си "фашисти" и "немци", но дори самите ние възприемаме това по-скоро като служебно оскърбление. Като метафорично описание на злата сила, на която сме принудени да се противопоставим.

Всъщност практиката на нашия враг е точно същата като в миналото. А врагът е зает с тоталното ограбване на земята ни и иска пълното унищожение на всички ни. Точно заедно със земята, която ни храни. Това трябва да се помни. Това трябва да се има предвид. Това трябва да е отправната точка, когато се говори за война и мир.

 

 

 

 

Андрей Перла, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа