Президентът на Чехия: Не виждам друг край на войната освен победа на Украйна

Президентът на Чехия: Не виждам друг край на войната освен победа на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.07.2023
  • Share:

След необявеното посещение в България украинският президент Володимир Зеленски се отправи към Прага, където беше посрещнат с държавни почести от чешкия президент Петр Павел, бивш генерал, командващ на Въздушнодесантните сили на Чехия и най-високопоставен представител на Източна Европа в командването на НАТО.

 

 

 

На съвместната пресконференция Павел, цитиран от световните агенции, припомни, че първото му посещение като държавен глава е било в Украйна, и заяви, че разглежда посещението на Зеленски като знак за завръщането на приятелските отношения между двете страни.

Той отбеляза смелостта на украинския народ, който се бори срещу руската агресия, както и „смелостта на Зеленски, с която пътува по света“.

„Да имаш враг като Русия, който постоянно пряко го заплашва, да търсиш подкрепа за страната си в такава ситуация е просто възхитително“, добави Павел и заяви, че Зеленски е вдъхновение за него.

Той също така спомена началото на контраофанзивата на украинските отбранителни сили. Украинските защитници показаха, че Руската федерация „далеч не е толкова силна, колкото се казваше на света“, подчерта Павел.

„Подкрепата за Украйна винаги ще бъде наша цел. Искаме Украйна да спечели, искаме всички да спечелят, искаме да запазим ценностите, върху които е изградено нашето общество. Нито Владимир Зеленски, нито Украйна са сами в тази ситуация, можете да разчитате на нашата подкрепа и помощ в бъдеще. Ще ви подкрепяме така, както сме ви подкрепяли от първия ден на руската агресия“, добави чешкият президент.

По думите на Павел Чешката република е отпуснала 45 млрд. крони (около 2 млрд. долара) в помощ на Украйна, предоставила е 607 единици тежка техника и боеприпаси. Той също така обърна внимание на солидарността на чехите с украинците, като спомена по-специално събирането на средства за един танк и боеприпаси за украинската армия.

„Зеленски дойде, не само за да ни изкаже благодарност, но и за да чуе, че ние ще продължим да бъдем с Украйна, ще я подкрепяме в това, за което все още се борим напоследък. Ние се борихме за своята независимост и можехме сами да решим към коя организация искаме да принадлежим. Ето защо съм сигурен, че трябва да подкрепим Украйна. И ние искахме в един момент да бъдем подкрепени от държави, които са приятелски настроени към нас. Не виждам друго решение на войната освен украинска победа, защото ако, не дай си Боже, Русия победи, всички наши ценности ще бъдат унищожени“, обобщи Павел.

Чешката република активно подкрепя Украйна в борбата срещу руската агресия. По данни на чешкото правителство през 2022 г. страната е предоставила на Украйна оръжия на стойност 1,9 млрд. долара.

На 22 февруари 2023 г. чешкият министър-председател Петр Фиала заяви, че страната му е предоставила на Украйна 89 танка, 226 бойни и бронирани машини на пехотата, 38 гаубици, 33 многоцелеви ракетни установки, шест системи за противовъздушна отбрана и четири хеликоптера, съобщи информационната агенция Nymecka Hvyla.

На 5 април Чешката република обяви, че планира да предостави на Украйна още 600-700 млн. крони (28-32 млн. долара) военна помощ.

На 10 май Павел заяви, че Чехия ще предостави на Украйна две системи за противоракетна отбрана „Куб“ и необходимите за тях ракети.

 

Станете почитател на Класа