Пригожин се е върнал в Русия?

Пригожин се е върнал в Русия?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.07.2023
  • Share:

Досега се смяташе, че след метежа Пригожин се намира в Беларус – в съответствие с договореностите с Кремъл. Днес обаче беларуският президент Лукашенко заяви, че Пригожин се е върнал в Русия.

 

 

 

Това бе едно от условията, които Кремъл постави след края на метежа на шефа на групата "Вагнер" - да напусне Русия и да се установи в Беларус. Сега обаче изглежда, че той се е върнал на руска територия.

Изненадващото изявление бе направено от беларуския президент Александър Лукашенко: "Що се отнася до Пригожин, той е в Санкт Петербург. Не е в Беларус". И бойците от "Вагнер" вече не били в Беларус, макар страната все така да била готова да приеме "определен брой от тях", каза Лукашенко. Той изрази и мнението си, че не очаква "Пригожин да бъде убит утре". Президентът на Беларус допълни, че възнамерява в най-скоро време да се срещне с Владимир Путин и да обсъди с него проблемите около грепата "Вагнер".

Ако думите на беларуският президент отговарят на истината, Пригожин се е върнал в родния си град Санкт Петербург, където живее и където е централата на неговата империя от фирми "Конкорд". Но до момента потвърждение няма нито от Пригожин, нито от руска страна или някой независим източник, посочва АРД.

Пригожин не се стремял към смяна във властта

Последното изявление на Евгений Пригожин е от 27-и юни по Телеграм - в него той отрече, че с метежа е имал за цел смяна във власта в Москва, отбелязва АРД. Това било само знак на протест.

Същевременно шефът на "Вагнер" изтъкна ролята на Лукашенко, чието посредничество доведе до край на бунта. В същия този ден беларуският президент оповести, че шефът на "Вагнер" се намира в страната му. Германската обществено-правна медия припомня, че руският президент Владимир Путин обеща на Пригожин и на неговите бойци, че няма да бъдат подложени на преследване и им даде възможност да се установят в изгнание.

АРД посочва и, че множество държавни и частни руски телевизии са разпространили кадри от обиск, извършен в дома на Пригожин в Санкт Петербург по време на метежа. От кадрите излиза, че са намерени големи суми в долари и рубли, както и златни кюлчета, много оръжие, както и много паспорти с различни имена и шкаф, пълен с перуки.

Станете почитател на Класа