Зеленски: Благодаря на България, че е противник на политиката на геноцид на Русия

Зеленски: Благодаря на България, че е противник на политиката на геноцид на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.07.2023
  • Share:

Премиерът на България Николай Денков и държавният глава на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение у нас, подписаха в Министерския съвет съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна. 

 

 

Малко след това делегациите на двете страни подписаха и меморандум за съвместно сътрудничество в областта на енергетиката.

„Чест е да съм тук. Радвам се да посетя страната ви. Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитник и противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нос.

Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно, това е животът, на хората често им трудно да признават реалността на злото, особено, когато не са се срещнали с него. Когато няколко хиляди километри ни разделят, когато хората не могат да усетят какво са безсънни нощи и дни на безпокойство заради непрестанното нападение, руския терор, тогава е лесно да се отхвърли мисълта за извършеното от Русия. Благодаря на България за подкрепата»

Това заяви украинският президент Владимр Зеленски след срещата си с премиера акад. Николай Денков.

«На нашата земя дойдоха руски окупатори, те избиват, измъчват и отвличат украински деца. Разделят ги със семействата им и се опитват да ги научат на ненавист. Разчитаме на сътрудничеството си с България. То вече ни помогна да защитим много хора, ще продължим разговорите особено по отношение на рехабилитацията на войници в България и в обучението на медици», каза украинският президент.

«Трябва да защитим хората от ценови кризи, радвам се, че енергетиката става един от приоритетите на сътрудничеството ни. Разчитаме към началото на преговорите за членство на Украйна в ЕС, подписахме и споразумение за интеграцията ни в НАТО.

Лично съм благодарен и за формулата на мира. Искам да отбележа участието на България — вече започнахме консултации на ниво посланици и съветници. Засега още не е определен посланик на България в Украйна и днес ще говоря с президента на България, каня страната ви за срещата на върха, която подготвяме.

Благодаря ви и високо оценявам приема на нашите хора тук. Това беше много сложен момент за нашата държава. С голяма благодарност съм към всички хора, за убежището, за подкрепата. Украйна никога няма да забрави, че в такъв тежък момент, вие сте с нас», допълни Зеленски.

«За мен е удоволствие да Ви посрещна в София и да изразя лично своята и на българското подкрепа на Украйна в борбата руската агресия.

България е последователна в подкрепата за суверенитета и независмостта на Украйна. Убедени сме, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона».

Това заяви премиерът Николай Денков в съвместната пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски в Министерския съвет.

«Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия от международно признатите граници и да понесе отговорност, включително за военните престъпления. Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България, заради историческата, културната, езикова и географска близост между двете страни. Освен това в Украйна се намира най-голямата българска историческа общност зад граница. Поради всичко това, страната ни не може да гледа безучастно страданието на милиони хора само на няколкостотин километра от нас», заяви Денков.

Малко по-рано премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с президента на Украйна в Министерския съвет.

Украинският президент кацна у нас в 12:04 часа. Той пътува от Кишинев с правителствения самолет Ербъс LZ-AOB. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба също е част от делегацията му.

Зеленски ще се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Очаква се да се срещне и с президента Румен Радев.

 

 

Станете почитател на Класа