Зеленски: Трудности на бойното поле забавиха контранастъплението ни

Зеленски: Трудности на бойното поле забавиха контранастъплението ни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.07.2023
  • Сподели:

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен, че е искал контранастъплението срещу руските сили да започне по-рано и че за тази цел е молел западните съюзници да ускорят доставката на оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

"Исках контранастъплението да започне много по-рано, защото всички разбираха, че ако контранастъплението започне по-рано, то по-голяма част от територията ни ще бъде минирана", каза украинският лидер, като поясни, че със забавянето е била дадена възможност на руските сили да поставят повече мини и да укрепят по-добре защитните си линии.

Според Зеленски трудности на бойното поле са забавили контранастъплението, което има за цел изтласкването на руските сили от териториите в Източна и Южна Украйна, които се намират под техен контрол.

В интервюто за Си Ен Ен Зеленски отново призова съюзниците си да дадат на Украйна по-усъвършенствани оръжия, като например изтребители Ф-16 и ракети с по-голям обсег. Освен това той благодари на Вашингтон и на европейските съюзници за подкрепата.

"Дори не става дума за украинско преимущество в небето, а просто за изравняване на силите с руснаците", изтъкна Зеленски.

Миналата седмица украинският президент каза, че контранастъплението върви по-бавно от желаното, но подчерта, че украинските сили напредват по всички направления, припомня Ройтерс.

 
 

Станете почитател на Класа