От Киев обявиха за "феноменален успех" на Южното направление, нова модификация на високоточния боеприпас "Краснополь-М2" се появи на фронта

От Киев обявиха за "феноменален успех" на Южното направление, нова модификация на високоточния боеприпас "Краснополь-М2" се появи на фронта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.07.2023
  • Сподели:

Силите на отбраната се приближават към главния отбранителен рубеж на окупаторите, отбелязват наблюдатели

 

 

Въоръжените сили на Украйна вече преминаха линията за сигурност на руснаците в хода на контраатаките на някои участъци от фронта на юг и навлязоха в основната линия на отбраната. 

 

 

Поради това руснаците вече са принудени да прехвърлят резерви от други посоки, за да удържат фронта, каза военният експерт Александър Коваленко в телевизионния канал "Еспресо", цитиран от УНИАН.

„Линията на снабдяване (първата линия на отбрана) е най-трудната, най-сложната, но в някои направления вече е премината от украинците, в някои направления вече има изход към основната линия на отбрана. 

Най-важното е, че през юни реално е пробита цялата втора линия на отбрана, открити са  позиции на тяхната артилерия, зенитно-ракетни комплекси в трета линия на отбрана, разполагане на складове, цялата логистика, която осигурява артилерията с боеприпаси“, отбеляза той .

Експертът допълни, че линията за снабдяване е най-сложният участък от цялата отбрана, тъй като там има максимално поставяне на минно-взривни насипи, голям брой "секретници" с противотанкови ракетни комплекси и най-голям брой окопи, за да се предотврати максимално напредването на врага. Основната (втора) линия на защита започва още след фазата на сигурност.

"Там са съсредоточени основните средства, човешки части, основни технически средства - танкове, ББМ, БТР и артилерия, която поддържа с огъня си линията на снабдяване. Третата линия на отбраната всъщност е тилът - там са разположени комплексите за РБМ, командни пунктове, пунктове за управление, щабове, складове, цялото оборудване, както и зенитно-ракетни комплекси, които осъществяват прикритието на оборудването и втората линия на отбраната от въздуха“, казва той.

Коваленко посочи, че през юни Силите за отбрана не само са принудили руснаците да се разположат в района на Запорожие в района на снабдяване на основните сили от резерва на втората линия на отбраната. Сега врагът всъщност използва резерви и човешки ресурси, които са разположени на левия бряг на Херсонска област.

„Ние днес, не използвайки основните ударни групи, а използвайки единици с ограничена функционалност, успяхме да направим феноменални неща. Ние не само създадохме единици, след като унищожихме техните техники, не само пробихме веригата за доставки в някои посоки, но и ги принудихме да използва основните ресурси и резерви, дори и с други плацдарми“,  отбеляза той.

В началото на юни украинските войници започнаха контранастъпление, което беше потвърдено от президента Володимир Зеленски на 10 юни. За това време бяха освободени редица населени места, по-специално в Запорожие и Донецка област. Тези успехи са постигнати въпреки тежките бомбардировки на територии и липсата на превъзходство в артилерията и авиацията.

Освен това контрабатарейният бой продължава в района на Антоновския мост край Херсон. В Института за военни изследвания обясняват това с факта, че група украински войници държат позиции в този район, но вече на левия бряг на Днепър.

Артилерийските подразделения на руската армия в зоната на СВО получиха нов високоточен снаряд "Краснопол-М2" с увеличен обсег на поражение. Боеприпаси "светнаха" на един от клиповете на Министерството на отбраната.

 

Российские артиллеристы в зоне СВО получили новую модификацию высокоточного боеприпаса «Краснополь-М2»

 

 

За завършването на разработката на новата версия на високоточния снаряд "Краснопол-М2" концернът "Калашников" съобщи през 2021 г. Разработчикът на основната и подобрена версия на снаряда е Тулското "Конструкторско бюро по приборостроене" (KBP) на името на Шипунова. През 2022 г. беше съобщено, че боеприпасът се тества, а сега, очевидно, е пуснат на въоръжение.

В допълнение, боеприпасите получиха нова полуактивна самонасочваща се бойна глава, автоматизирано въвеждане на програма за полет, независими кормила и възможност за поразяване на цели на височина и в падини.

Високоточните регулируеми боеприпаси "Краснопол" се използват в зоната на "операцията" от самото начало на специалните операции и са спечелили положителни отзиви от руските военни. По принцип самоходните оръдия работят заедно с дронове, които насочват снаряди към целта.

В Беларус не изключват възможността да използват тактически ядрени оръжия (ТЯО) срещу съседни държави, ако те решат да нахлуят на територията на републиката. Това съобщи заместник-началникът на факултета на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус Андрей Богодел, информацията за това предадоха чуждестранни агенции.

Както отбелязва Богодел, стратегията на Минск се връща към въпроса за ТЯО в контекста на сдържането на агресивни тенденции от страна на западните съседи. Разполагането на ТЯО ще позволи ефективен ответен удар в случай на създаване на вражеска групировка, чиято мощ ще бъде сравнима с бойните възможности на Минск.

 

 

 

Богодел специално подчерта, че в случай на въоръжен конфликт могат да бъдат нанесени удари, включително ядрени, по резервите, тиловите съединения и командните пунктове на противника, разположени на територията на съседни държави.

В същото време той уточни, че ТЯО не е предназначена за използване срещу граждански обекти или населени места. Ще се използва изключително срещу военни формирования и административни структури на противника.

„Но това е само в случай, че ако страната-агресор ни нападне, в противен случай никой не трябва да се страхува от нас“,  увери представителят на беларуските въоръжени сили.

 

 

 

 

 

Първоначално комплексът за управляемо оръжие "Краснопол-М2" за цевна артилерия е разработен в калибър 155 мм за износ и е доставен за армиите на Индия и Китай. Тогава беше взето решение да се преработи под "съветския" калибър 152 мм под вече стоящи въоръжени и перспективни самоходни оръдия. Снарядът има по-голям обсег на стрелба (26 км срещу 20 км в основната версия), повишена мощност, точност на поразяване на малки цели (0,9 срещу 0,7), както и възможност за използване по всяко време на деня, при силен вятър и облачни условия.

Станете почитател на Класа