Business Insider: ВС на РФ ефективно заглушават «умните» бомби на НАТО със средствата на РЕБ

Business Insider: ВС на РФ ефективно заглушават «умните» бомби на НАТО със средствата на РЕБ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.07.2023
  • Share:

Високата ефективност на руската радиоелектронна война не позволява на режима в Киев и Северноатлантическия алианс да разчитат на това, че бомбите JDAM и другите „умни“ оръжия ще постигнат целите си. Това пише американското издание Business Insider, позовавайки се на експерта от Кралския институт за отбранителни изследвания Томас Уитингтън.

 

 

Business Insider: ВС на РФ ефективно заглушават "умните" бомби на НАТО със средствата на РЕБ

 

„Радиоелектронното заглушаване не спира JDAM бомбите, но влияе на тяхната точност“, пояснява Уитингтън.

Въпреки че оборудването на авиобомбите JDAM със средства против заглушаване може малко да смекчи проблема, руските системи за радиоелектронна борба могат да заглушат сигнала на GPS системата за насочване от сателитите.

„Възможно е проблемът наистина да се свежда до силата на сигнала за заглушаване, който руснаците използват“, пояснява Уитингтън.

Според експерта Русия може също така да прихване криптирани сигнали с M-код и да ги препредаде на бомбите JDAM с незначителни модификации, което ще ги накара да пропуснат целта си.

Ако противникът се опита да заобиколи създадените смущения, като използва сигнали от няколко GPS сателита едновременно, руснаците могат да отговорят с няколко «заглушители» едновременно. Усилията на Русия срещу GPS са част от мащабната кампания за радиоелектронна война, която също нарушава радиокомуникациите и дроновете на украинските сили.

„Американските инженери може да се наложи да преосмислят как ще защитават JDAM в предстоящите войни въз основа на опита, натрупан днес“, заключава Уитингтън.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа