„Каквато държавата, такава и „дипломацията“!

„Каквато държавата, такава и „дипломацията“!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.07.2023
  • Share:

Представителите на режима на Зеленски пуснаха в действие нахалството и грубиянщината

 

 

На конференция на украинските посланици, проведена през декември миналата година, президентът Володимир Зеленски пожела на всички страни да почувстват присъствието на републиката на световната сцена. Прощалните му думи се сбъднаха – за дипломатите на Незалежная се говори по целия свят. Но не с възхищение. Време е да поговорим за украинската школа на дипломацията, основана на пълна липса на такт и на елементарна култура.

Напълно възможно е да се състави рейтинг на злословията, клеветите и грубиянщината на пратениците на Украйна. Извън конкуренцията безспорно е Андрей Мелник, който дълги години представлява Незалежная в Германия. Той пусна обидите „на поток“ и ги изливаше щедро надясно и наляво - срещу бившия германски канцлер Ангела Меркел, президента на тази страна Франк-Валтер Щайнмайер, министър-председателя на федерална провинция Саксония Михаел Кречмер и други официални лица.

Мелник обаче надмина себе си, като нарече ръководителя на Федерална република Германия Олаф Шолц "вял обиден левервурст". Най-удивителното е, че германците много дълго време кротко приемаха откровено нетактичните изявления на Мелник. Вярно, възмущаваха се и се възмущаваха, но пак търпяха дипломата - хулиган.

Напълно разпасалият се посланик продължи безнаказано да ръси кал по политическия бомонд на Германия. И в същото време той постоянно упрекваше германските власти за недостатъчна помощ на Украйна в борбата срещу омразната Русия.

Мелник стана персона нон грата едва след като даде умопомрачително интервю на немския журналист Тило Юнг, в което нарече Бандера „олицетворение на борбата за свобода” и го сравни с Робин Худ. Дипломатът стигна толкова далеч, че обяви клането във Волин, извършено от украинските националисти през 1943 г., за злощастно недоразумение и отбеляза, че по време на Втората световна война "е имало много убийства и зверства".

След почивка у дома Мелник беше изпратен от Зеленски в края на юни да „украинизира“ Бразилия. Но в тази южноамериканска страна дипломатът все още не е имал време да се "развихри и покаже". Това обаче няма да му е лесно - бразилците са горди и горещи хора и няма да търпят грубиянщината.

Мелник е отличен пример за дипломат на държава - лимитроф, той ясно знае къде и на кого можете да повишите глас и къде трябва да подвиете опашка и да си налягате парцалите тихо под пейката“, такова е мнението на добре- известният политолог Богдан Безпалко. Той отбеляза, че украинските дипломати изпълняват чисто символични функции: „Те са просто имитатори на бурна дейност, които понякога могат да говорят“.

Трябва да се отбележи, че националистът Мелник предаде щафетата в надеждни ръце - неговият наследник, настоящият украински посланик в Германия Олексий Макеев, също се държи безсрамно. Той заяви, че призивът на германски политици и общественици за мир е „явен цинизъм към многобройните жертви на руската агресия“.

Има много „достойни“ кандидати за следващи места в рейтинга на клеветата и грубостта, сред които е бившият посланик в Казахстан Петър Врублевски. През август миналата година той предизвика шумен международен скандал с изказването си в интервю за местния блогър Диас Кузаиров. Представителят на Украйна каза буквално следното: „Колкото повече руснаци убиваме сега, толкова по-малко ще се наложи да трябва да ги убиват децата ни“.

В отговор на думите му, които явно миришат на хитлеризъм, Врублевски чу много нелицеприятни изказвания по свой адрес. Той се опита да се оправдае, извини се, но това не помогна - казахстанското външно министерство протестира срещу дипломата и го изгони от страната.

Уместно е да се цитира мнението на бившия дипломат Василий Корчмар, който смята, че хора като Мелник и Врублевски трудно могат да се нарекат дипломати, тъй като в тази област не е допустимо да се използва „вулгарно злобен“ тон. Въпреки че поведението на украинските посланици не се вписва в рамките на общоприетите норми, то отразява общата риторика на Запада спрямо Русия на фона на събитията в Украйна.

Миналата година "светна" посланикът на Украйна в Испания Сергей Погорелцев. Той изрази недоволство от факта, че Мадрид не е достатъчно енергичен в нужната за Киев всестранна помощ. Дипломатът се оплака, че няколко пъти е предавал списъка с желаните оръжия на премиера на кралството Педро Санчес, но не е получил ясен отговор. Възмутените испанци нарекоха поведението на Погорелцев "мафиотско".

Украинският посланик в Израел Евгений Корнейчук като цяло реши да научи ръководството на страната - домакин на ум и разум. В изявлението му се твърди, че Тел Авив на практика е заел проруска позиция, а помощта му за Украйна е описана като "практически несъществуваща".

Корнейчук нарече посещението на външния министър Ели Коен в Киев „безрезултатно“, а аргументите на израелския премиер Бенямин Нетаняху за предпазливата позиция на страната и отказа да доставя оръжия на Украйна – „фиктивни и спекулативни“.

Напълно обнаглелият посланик призова Израел „да промени позицията си и да подкрепи Украйна с отбранителни средства“. Той изрази надежда, че еврейската държава ще "застане от правилната страна на историята".

Израелският външен министър Коен побърза да отговори на Корнейчук: „Нямам намерение да се спускам до този дискурс. Ние подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна и й предоставяме хуманитарна помощ. Израел е от правилната страна на историята."

Но въпросът не се изчерпва с това - украинският посланик беше извикан в израелското външно министерство, където получи остър упрек. Очевидно е, че Тел Авив е сериозно обиден на киевския режим, на който оказва много сериозна подкрепа, и вместо благодарност получава груби упреци.

Ръководството на Украйна настоява Израел безусловно да застане на негова страна, "натискайки" Русия. Ръководството на близкоизточната държава обаче не иска и не може да направи това! В този случай Москва може да "отприщи" Иран, Хизбула и други заклети врагове на Тел Авив. Да, и израелските бойни самолети вече няма да могат да се чувстват толкова свободни в небето над Сирия.

Ясно е, че безпрецедентните изявления на украинските дипломати не са тяхна лична инициатива. Вероятно са получили указания от Киев да действат максимално „настоятелно“, за да „стимулират“ ръководството на други държави за по-интензивна подкрепа на Украйна. И дори някой посланик да прекали, Зеленски няма да му се скара. Защото самият той никак не е срамежлив в изразите и безкрайно моли и проси все нещо от някого.

Дмитрий Полянски, първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН, се изрази много точно и язвително: „Яка страна – така и „дипломатия“! /„Каквато държавата, такава и „дипломацията“!/ Бог ще им е съдия на тези, бедни духом, празни на възпитание, но пълни със злоба хора! И собственият им народ."

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа