Рязко нагоре! Петролът поскъпна, след като Москва и Рияд намалиха добива

Рязко нагоре! Петролът поскъпна, след като Москва и Рияд намалиха добива
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

Саудитска Арабия и Русия - най-големите износители на петрол в света, задълбочиха съкращенията в производството на петрол, което повиши цената му, съобщава "Ройтерс".

 

Този ход дойде въпреки опасенията относно глобалното икономическо забавяне и възможните по-нататъшни повишения на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ.

Рияд заяви, че ще удължи с още месец доброволното си намаляване на добива на петрол на един милион барела на ден, като уточни, че мярката може да бъде продължена и след август.

Малко след като стана ясно решението на Саудитска Арабия, руският вицепремиер Александър Новак обяви, че през август Москва ще намали износа си на петрол с 500 000 барела на ден.

Съкращенията възлизат на 1,5% от световното предлагане и водят до общо обещаните от ОПЕК+ 5,16 милиона барела на ден.

ОПЕК+ вече въведе съкращения от 3,66 милиона барела на ден, което възлиза на 3,6% от глобалното търсене. От тях 2 милиона барела на ден бяха договорени миналата година, а останалите доброволни съкращения от 1,66 милиона барела на ден бяха договорени през април и удължени до декември 2024 г.

Цените на петрола се повишиха след новините за съкращенията, като сортът Брент поскъпна с 89 цента, достигайки 76,30 долара за барел.

ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, водени от Русия, изпомпва около 40% от суровия петрол в световен мащаб.

От ноември миналата година организацията намалява доставките, за да повиши цените, поради по-слабото китайско търсене и нарастващото предлагане в САЩ. Досега обаче не успя да ги измести значително от диапазона от 70-80 долара за барел.

"Производството на кралството за месец август 2023 г. ще бъде приблизително 9 милиона барела на ден", съобщиха от Министерството на енергетиката на арабската страна.

По-рано този месец Саудитска Арабия, която на практика е лидерът на ОПЕК, обеща да направи драстично съкращаване на добива си през юли в допълнение към по-широкото споразумение ОПЕК+ за ограничаване на доставките до 2024 г. Причината е, че организацията се опитва да повиши ниските цени на суровината.

"Това допълнително доброволно съкращаване се въвежда за подсилване на предпазните мерки, взети от страните от ОПЕК+ с цел поддържане на стабилността и баланса на петролните пазари", обясни източник от Рияд.

Русия, която е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия, вече обеща да намали добива си с 500 000 барела на ден до 9,5 милиона барела дневно от март до края на годината.

 
 
 

Станете почитател на Класа