Бронирана мощ! Берлин и Варшава преговарят за център за ремонт на танкове “Леопард”

Бронирана мощ! Берлин и Варшава преговарят за център за ремонт на танкове “Леопард”
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

Германия и Полша се бавят с постигането на споразумение за удължаването на срока на разполагането на три германски единици за противовъздушна отбрана в Полша заради трудности в отделен преговорен процес за създаването в Полша на център за ремонт на танкове "Леопард", повредени във войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

 

"Времето е от съществено значение. . .Смятаме, че преговорите (за центъра за ремонт) трябва, ако е възможно, да приключат в рамките на следващите 10 дни, за да знаем в каква посока да планираме", заяви днес германският министър на отбраната Борис Писториус.

Писториус каза това след разговори с полския си колега Мариуш Блашчак в полския град Замошч.

В преговорите за центъра за ремонт участват германски и полски компании, както и правителствата на двете страни. Съобщава се, че основните проблеми в преговорния процес са от страна на компаниите.

Изявлението на Писториус, че е необходимо да се види в каква посока ще се планира, бе възприето като намек, че центърът за ремонт на танкове може и да не бъде в Полша, отбелязва Ройтерс.

От февруари в Замошч бяха разположени три единици за противовъздушна отбрана “Пейтриът” и около 300 германски войници, които да защитават южния полски град и ключовата му влакова връзка с Украйна. Градът се намира на около 50 км от границата на Полша с Украйна.

В публичното си изявление след днешните разговори Борис Писториус не коментира искането на Блашчак за удължаване до края на годината на срока на разполагането на “Пейтриът” в Замошч.

Отношенията между Берлин и управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" са обтегнати. Между Германия и Полша има разногласия по много теми - от доставките на оръжия за Киев до споразумението на ЕС за миграцията, на което Варшава се противопостави, отбелязва Ройтерс.

 
 

Станете почитател на Класа