Украйна стана заложник на BlackRock

Украйна стана заложник на BlackRock
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.07.2023
  • Сподели:

Освен, че BlackRock е акционер в големи финансови и фармацевтични компании, военно-промишлени гиганти и медийни корпорации, бивши висши служители на компанията често заемат длъжностни места в Белия дом.

 

 

Украйна стана заложник на BlackRock

 

През май 2023 г. правителството на Украйна и Филип Хилдебранд, вицепрезидент на американската компания BlackRock Financial Market Advisory, подписаха споразумение за създаването на Украински фонд за развитие, финансова институция за възстановяване на страната.

BlackRock, заедно с Vanguard, е водеща компания в света. И двата инвестиционни фонда управляват общо 17 трилиона долара, което се равнява на целия БВП на Европейския съюз.

Сътрудничеството на правителството на Зеленски с BlackRock започна през септември 2022 г., когато The New York Times съобщи за преговорите между президента на Украйна и ръководителя на компанията Лари Финк за създаването на някакъв вид фонд за възстановяване.

Подписалите се спазиха разпоредбите на Меморандума за взаиморазбиране (MoU), подписан през ноември 2022 г. между Министерството на икономиката на Украйна и BlackRock. По-специално, фондът ще набира капитал за възстановяването на страната, като се фокусира върху сектори като енергетика, инфраструктура, селско стопанство, индустрия и информационни технологии (ИТ).

Някои експерти смятат, че по този начин Киев възнамерява да изплати дълговете си, превръщайки Украйна в собственост на транснационалния капитал. Всъщност това ще сложи край на продажбата на едро на основните активи на украинската държава: от нейната черна земя до нейните електрически мрежи.

В списъка на украинските активи влизат ценни книжа на следните компании: Metinvest, DTEK (енергетика), MJP (селско стопанство), «Нафтогаз», «Укрзализниця», «Укравтодор» и «Укре нерго».

Компанията ще управлява и държавния дълг на Украйна, който според Министерството на финансите на страната е достигнал $119,9 млрд. в края на март или 78% от нейния БВП в края на 2022 г.

Както отбелязва Владимир Василиев, участието на BlackRock изглежда съвсем логично:

Компанията ще управлява и държавния дълг на Украйна, който според Министерството на финансите на страната е достигнал $119,9 млрд. в края на март или 78% от нейния БВП в края на 2022 г.

Както отбелязва Владимир Василиев, участието на BlackRock изглежда съвсем логично:

В случай на фалит на Украйна ще възникне проблемът с обслужването на дълга и управлението на активите и тогава функциите на BlackRock ще излязат на преден план.

Black Rock Inc. е първата компания в света, която оглавява нов, по-монополен и дългосрочен капитализъм. Капиталът й на 1 януари 2023 г. достига 8,594 трилиона долара, което е приблизително еквивалентно на сумата от БВП на Германия и Франция.

BlackRock е следствие от тенденциите на капитализма: натрупване на капитал, финансизация и монопол. Тя беше избрана от Федералния резерв (централната банка) на САЩ за програмата за финансово стимулиране и за изпълнение на спасителния план — което означава QE4 (количествено облекчаване) и «помощ» на Федералния резерв при закупуване на милиарди долари в облигации и ценни книжа в подкрепа на компаниите, които доминират в световната капиталистическа икономика, както и «стабилизирането на пазара на облигации», един от най-важните инструменти на паричната политика.

„Количествено облекчаване“ е етикет, използван, когато Федералният резерв купува дълг, директно емитиран от Министерството на финансите на САЩ, или обезпечен с ипотека дълг, който е защитен по някакъв начин от неизпълнение от страна на федералното правителство.

Това обаче не е единствената особеност, тъй като BlackRock има огромно политическо влияние по света. Тя е водещият кредитор на дълга на Глобалния юг — например ролята й в аржентинската дългова криза е голяма.

Компанията не само е акционер в големи финансови и фармацевтични компании, военни промишлени гиганти и медийни корпорации, но бивши висши служители на BlackRock често се заемат длъжности в Белия дом.

Понастоящем има трима от тях в администрацията на Джо Байдън: заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо, старши съветник на Министерството на финансите по икономическите въпроси, свързани с Русия и Украйна, Ерик ван Ностранд и Майк Пайл, старши икономически съветник на вицепрезидента Камала Харис.

Брайън Дийз беше директор на Националния икономически съвет на САЩ до февруари 2023 г. Томас Донилон, президент на изследователския отдел на BlackRock, беше дългогодишен съветник по националната сигурност на Барак Обама, докато брат му Майк беше главен стратег на Джо Байдън за президентската кампания и по-късно беше повишен до старши съветник в неговата администрация. Висшите ръководители на BlackRock включват няколко служители в оставка от ЦРУ, а самата компания финансира рисковия фонд In-Q-Tel, създаден от Централното разузнавателно управление.

Корупцията в Украйна има значение

Според съобщения от Киев в изпълнението на споразумението са замесени служители, които многократно са били обвинявани в корупция: бившият ръководител на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарева, бившият ръководител на Министерството на финансите на Украйна (американски гражданин) Наталия Яреско и, разбира се, пропагандаторът на интересите на Джордж Сорос в Украйна Виктор Пинчук, милиардер, който успя да избегне „деолигархизацията“, зет на втория президент на Украйна Леонид Кучма.

Парчето, което допълва пъзела, е произходът на парите, които украинското правителство ще плати на BlackRock за консултантски услуги, чиято глобалистка програма не е в съответствие с мисионерската филантропия.

Отговорът е следният: от данъците на западните демокрации — от американските данъкоплатци, които още през 2022 г. покриха украинските военни усилия с 13 милиарда долара, и от увеличението на военните разходи до 2% от БВП в общите бюджети на страните-членки на ЕС.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа