Русия се застъпи за отнетите в Европа украински деца

Русия се застъпи за отнетите в Европа украински деца
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.07.2023
  • Сподели:

Русия ще се застъпи за украинските бежанци, чиито деца бяха отнети от органите на социалните служби в Европа. Но Москва може да помогне само ако те вземат руско гражданство. В противен случай страната има малко лостове за влияние върху ситуацията, коментираха ситуацията от кабинета на комисаря по правата на детето при президента на Руската Федерация Мария Лвова-Белова, по повод изявлението на външния министър Сергей Лавров относно създаване на парламентарна комисия за подпомагане на деца, избрани от детското правосъдие.

 

 

Русия се застъпи за отнетите в Европа украински деца

 

На 30 юни руският външен министър Сергей Лавров отговори на журналистически въпроси на по време на прес-конференция. Един от тях се отнася до обвинения срещу Русия за предполагаемо отвличане на деца от територията на Украйна. Сергей Лавров обърна внимание на случаите на отнемане на деца от украински бежанци в Европа. „Би било хубаво европейците, които се грижат за деца, за които се твърди, че са задържани от Русия, да погледнат какво се случва с украинските деца в Европа.

Получаваме много оплаквания от украински граждани, заминали за Европа като бежанци, че органите по закрилла на децата и социалните служби насилствено отнемат децата им. Мисля, че нашата парламентарна комисия ще се заеме за това“, отговори Лавров.
В кабинета на комисаря по правата на детето при президента на Руската Федерация Мария Львова-Белова казаха, че са запознати със ситуацията. Те посочиха, че само от открити източници е известно за повече от сто случая, когато службите за непълнолетни насилствено отнемат деца от украински бежанци и след това ги лишават от родителските им права чрез съда.

Украинските бежанци се обърнаха директно към руския комисарски апарат два пъти. Първият случай се отнасяше за жителка на Днепропетровск, която заминава за Испания през март 2022 г., а през пролетта на 2023 г. социалните служби на тази страна отнеха двете й дъщери на 15 и 17 години. Вторият случай се отнася за жителка на Киев, която заминава за Германия с 10-годишния си син през февруари 2022 г. През януари 2023 г. представители на младежкия отдел «Jugendamt» отнеха детето й. Първо за това съобщи неин роднина, който живее в Камчатка, след което самата жена се обърна за помощ.

„И в двата случая адвокатите на омбудсмана обясниха подробно на жалбоподателите процедурата за действията им и ги посъветваха да се свържат с адвокати, украински правозащитни организации и украинското външно министерство. Защитата на правата на украинските граждани извън тяхната родина е от компетенцията на консулските институции на Украйна. Според жертвите украинските посолства в европейските страни не реагират на случващото се “, съобщиха от офиса на детския омбудсман.

И съответно украинците се обръщат за помощ към Русия…

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа