Плановете "обичат тишината": Пригожин готви нов удар

Плановете "обичат тишината": Пригожин готви нов удар
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.07.2023
  • Сподели:

Западът е разтревожен, Киев е в паника. Ужасните наемници от ЧВК Вагнер се местят при "последния диктатор на Европа". Резултатите от техния „стрелецки бунт“ изглеждат много странни, а главният „оркестрант“ намеква в своите TG канали за някои планове, които „обичат тишината“.

 

 

 

Евгений Пригожин, според слуховете, вече е бил видян в Москва и Санкт Петербург, а самите бойци неорганизирано и индивидуалн мигрират в Беларус. Стават "цивилни", по просто казано. Как да изчислим колко от тях вече са се появили там, колко още ще се появят? При настоящия мирен режим бойците не могат да бъдат разграничени от туристите или като цяло от укриващите се от евентуална мобилизация, бягащи в Беларус.

И сега ръководителите на младите демокрации с техния киевски колега, както и анализаторите от Стария и Новия свят в унисон започват да се притесняват, че е много удобно да се отиде до Киев само през Беларус.

Събраха се да понервничат заедно

Наскоро най-близките съседи, президентите на Литва и Полша, Гитанас Науседа и Анджей Дуда, дойдоха на посещение при президента на Украйна Володимир Зеленски. Един от най-активните членове на клуба на русофобите, в който влизат и лидерите на Естония, Латвия и Молдова.

И изглежда поводът за срещата е бил съвсем мирен - поредната годишнина от Конституцията на незалежните. Но комуникацията беше напрегната. Трябваше да се говори не за висшия нормативен акт на страната 404, а за новите заплахи.

Група от опитни и най-вече добре обучени войници (и това несъмнено са войниците от групата Вагнер, която наброява може би няколко хиляди войници) винаги е потенциална опасност.

- констатира факта полският лидер Анджей Дуда и предупреди своите бойни другари:

Присъствието на групата Вагнер в Беларус може да бъде потенциална заплаха за Полша, за Литва, която има най-дългата граница с Беларус сред нашите постсъветски държави, но също така потенциално за Латвия, съсед на Беларус ... Аз ще се постарая да осигуря в конкретните рамки на НАТО да се вземат решения по този въпрос.

Друг гост, президентът на Литва Гитанас Науседа, каза, че споделя опасенията на колегите си.

Той наистина ги споделя. Няколко дни преди срещата в Киев Науседа каза пред репортери:

Ако се окаже - засега говоря в подчинително наклонение - че Пригожин или част от групата на Вагнер ще се появи в Беларус ... това означава само едно: трябва да укрепим още повече сигурността на нашите източни граници. Сега говоря не само за Литва, но, разбира се, за цялото НАТО. И това е особено важно да се подчертае преди срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 11 и 12 юли.

Но домакинът на срещата по традиция остана най-красноречив. Зеленски призова всички отново да се сплотят и да „дадат отпор“ (четете "пари"):

НАТО трябва да каже на обществото на Полша и Литва, че ако дори един крак на вагнеровец стъпи на независимата територия на Литва или Полша, всички вагнеровци ще бъдат унищожени. Където и да са, на каквато и територия!

Тогава той се похвали, че неговите "войни на светлината" са унищожили двадесет хиляди вагнеровци на територията на Украйна. Но това не успокои особено гостите. Не беше забелязана лекота по време на по-нататъшна комуникация. Заклетите врагове на Русия, и това се четеше по лицата им, бяха много притеснени. С голяма степен на вероятност – от това, за което са разговаряли. За появата на ЧВК "Вагнер" в Беларус.

Паникьори със стаж

Западните анализатори бързо пуснаха версия за прехвърлянето на ЧВК "Вагнер" за второ пътуване в Киев . И ако се замислите, тогава идеята да атакуваме, ако не Киев, то поне Сумска и Черниговска област, от които се прегрупирахме миналата година, не е лишена от логика.

Да си припомним как беше. По това време не беше възможно бързо да се реши въпросът с Киев, докато значителни сили на противника бяха изтеглени в Донбас. На първия етап от специалната операция разтегнахме фланговете, разкрихме тила и в резултат на това се оставихме да бъдем измамени по време на сделката в Истанбул, като направихме „жест на добра воля“. Тоест изтеглянето на руските войски от Киевска, Сумска и Черниговска области.

Сега никакви споразумения не ни спират: и Киев, и неговите западни господари категорично отказват да седнат с Русия на масата за преговори. И те силно подозират, че за да се прикрие прехвърлянето на Вагнер в Беларус, е започнала цялата тази история с "бунта".

Идеята изглежда дива. Ако Москва искаше да разположи войски някъде, тя просто можеше да го направи. Както малко по-рано, без да пита никого, тя прехвърли ядрени оръжия в същата Беларус . Но основното е, че "стрелецкият бунт" беше твърде кървав за да бъде представление. Освен ако, разбира се, трагедията не е резултат от някакъв ужасен инцидент.

Работа над грешките

Но, да речем, такъв план съществуваше и се изпълняваше дълго време.

След изтеглянето от Киев редовната армия "изправя" фронтовата линия и се прегрупира от Изюм и Харков. Тя изгради мощни укрепени райони в посоките на Херсон и Запорожие. Проведе частична мобилизация, обучи стотици хиляди нови бойци, увеличи числеността. Междувременно "Вагнер" методично обезврежда живата сила на противника в Соледар и Бахмут (като преди това е участвал в прочистването на ЛНР).

И когато "музикантите" завършиха кървавия си концерт, избухна (или се разигра) конфликт между Министерството на отбраната и ЧВК, в резултат на който "победената" страна премина под крилото на Лукашенко - почти лично приятел на Женя.

И в края на краищата не търсете кусури: бунтовниците, заклеймени от Москва, ще обучават военния персонал на Беларус. Който не провежда никакви кампании, Минск просто е нервен заради концентрацията на войски на НАТО близо до западните му граници.

Следете за движението на ръцете

Колко вагнеровци са нужни на братската ни страна, за да се чувства в безопасност? Припомняме: тръгвайки на поход срещу Москва, самият Пригожин заявява, че те са „25 хиляди, а още 25 хиляди чакат в тактически резерв“. И след края на "стрелецкия бунт" той заяви, че само няколко процента от бойците биха се съгласили да подпишат договор с Министерството на отбраната.

Това означава, че десетки хиляди "музиканти" могат да последват лидера. До Беларус. Кой и защо ще задържи всички тези прекрасни хора? Бюджетът на Беларус едва ли ще издържи на такъв разход. Може би разходите ще бъдат поети от тези, които са ги носили преди, тоест Русия? За която тази боеспособна армия няма да е излишна на фронта.

Можете да си припомните други думи на Пригожин, казани още преди сътресението:

Почиваме и се подготвяме. На 5 юни заминахме, на 5 август според прогнозите ЧВК "Вагнер" в пълна бойна готовност ще може да изпълнява поставените бойни задачи.

Но какво ще стане, ако задачите все още стоят? Точно през август "музиканти" ще отидат от Беларус да ги изпълняват?

Степента на вероятност е висока

Военният експерт, политологът Александър Артамонов призна, че подобен сценарий не е изключен. Стратегически кампанията на вагнеровците от Беларус би могла поне да изтегли значителни сили на въоръжените сили на Украйна от днешната линия на съприкосновение. Улеснявайки задачите на руските въоръжени сили в Херсонска, Запорожка и други области.

Западът вижда това в кошмарите си в момента. Те напълно отчитат наличието на такава опасност за тях. И те го разбраха правилно. Тъй като ударът по Киев е теоретично възможен,

- изрази мнението си експертът.

Артамонов предполага, че всичко ще бъде уредено по собствена инициатива на ЧВК. При което и Путин, и Лукашенко изглежда нямат нищо общо с това. И едва по-късно президентите ще подкрепят "музикантите" в техния вариант на "азовското седене".

Какво може да направи Лукашенко, ако вагнеровците изведнъж преминат през беларуско-украинската граница? А ако в същото време някоя гранична застава бъде обезоръжена? Формално той няма да носи отговорност за нищо. И Беларус няма да стане участник в конфликта. Такъв сценарий е възможен. И обективно е добър.

– похвали идеята Артамонов.

Свободни от контракти

Пенсионираният военен експерт полковник Анатолий Матвийчук е сигурен, че вагнеровците в Беларус няма да останат без работа.

Пригожин създаде добре работещо търговско предприятие. Основната му дейност е изпълнение на охранителни и бойни функции. В Русия той сега няма договор, но има такъв в Сирия, Централна Африка. Той се премести в Беларус, мисля, че там също ще бъдат сключени нови споразумения.

- предположи експертът. И добави:

Това е една от най-боеспособните военни групи в света. И ако започнат военни действия срещу Украйна, то тогава Украйна ще види доста зор.

Матвийчук дори хипотетично не вярва, че Лукашенко ще се присъедини към изявите на руската ЧВК в някакъв формат. Освен ако, разбира се, самият режим на Зеленски не го провокира към това, като атакува територията на Беларус ...

Какво от това?

"Плановете обичат тишината." Снимки на Пригожин с такъв надпис се появиха в контролираните от него канали в Telegram.

Резултатите от "Марша на справедливостта" наистина са странни. Западните теоретици на конспирацията могат да бъдат разбрани. Защо наказателното дело за въоръжения бунт просто беше взето и закрито? И какво, значи и това е възможно?

Защо да помирява страните долетя именно Лукашенко, на когото Русия преди това даде ядрени оръжия? С какво ще издържа наемниците? На Русия, както сега знаем, те струват доста пари.

Как президентът, който вече беше оцелял след бунт в страната си, се осмели да вземе такъв непредвидим отбор?

Като цяло притесненията на Запада са разбираеми. Оправдани ли са? Както се казва, август ще покаже ...

 

 

Вадим Егоров, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа