Допусната е фатална грешка: Бунтът на Пригожин бе въпрос само на време

Допусната е фатална грешка: Бунтът на Пригожин бе въпрос само на време
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.07.2023
  • Сподели:

Допусната е фатална грешка, която в много отношения провокира бунта на Вагнер. Бунтът на Евгений Пригожин и неговите бойци беше въпрос на време. Резултатите и последствията от случилото се на живо бяха оценени от Андрей Школников и Дмитрий Дрозденко.

 

 

 

По време на реч на Съборния площад на 27 юни президентът Владимир Путин обърна внимание на факта, че силите за сигурност всъщност са потушили гражданската война в Русия в зародиш, отбеляза в ефира на " Първи руски" икономическият наблюдател Юрий Пронко в „Царград Главное“.

В същото време, благодарение на усилията на служителите на реда да противодействат на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и неговите бойци, не се наложи да преразпределят армейски части от зоната на специалната операция.

Благодарение на това, въпреки въоръжения бунт, фронтът успява да се запази в предишното си състояние. Междувременно режимът в Киев открито се зарадва на затрудненията на Русия и обеща да се възползва от ситуацията, за да осигури напредването на въоръжените сили на Украйна на фронтовата линия.

Резултатите от бунта, последиците от него и изводите, направени след инцидента, бяха озвучени на живо в Царград от геостратега, политолог Андрей Школников и главния редактор на интернет портала Арсенал на Отечеството Дмитрий Дрозденко .

Имаше една крачка преди бедствието

Първият от експертите смята, че не е имало реална заплаха за Москва: на бунтовниците няма да бъде позволено да влязат в града. Опасността беше, че температурата се беше повишила толкова много, че оставаше съвсем малко до истинска катастрофа .

Щеше да се случи, ако някой от няколкото хиляди въоръжени бунтовници бяха изпуснали нервите си, той щеше да открие огън и това лесно можеше да доведе до цивилни жертви, защото всичко се развиваше не в зоната на СВО, а дълбоко в тила.

Всеки изстрел би довел до бой, хората ще започнат да умират... Това незабавно ще прехвърли няколко десетки бойци, свързани с ЧВК Вагнер, в статут на терористи, подобни на тези, които действаха през 90-те години. Става дума за бандите на Шамил Басаев , Хатаб и други. И щяхме да получим огромен брой въоръжени хора, които загубиха всичко, станаха изгнанници, които нямаше да имат какво повече да губят. Те не можеха да се предадат, защото всеки момент можеха да открият огън по тях. Това ще създаде последствия за десетилетия - толкова много ще трябва да бъдат заловени в цяла Русия, цялото ни разузнаване ще трябва да прави точно това,

- заяви събеседникът на Царград.

Разумът надделя

Дрозденко на свой ред добави, че вагнеровците в момента са може би най-обучените пехотинци в света, най-добрите щурмови подразделения:

Това са хора, които са свикнали да убиват и знаят как да го правят. Освен това самите те не се страхуват от смъртта. Има огромна разлика между такъв човек и например собственика на червена барета. Между тях има пропаст. И ако имаше сериозен сблъсък, дори и без тежка техника, нямаше да има море от кръв, щеше да има океан от кръв.

По негово мнение, Русия е била спасена от тази трагедия благодарение на факта, че здравият разум в решаващия момент все пак е надделял над емоциите. Журналистът призна, че от самото начало е вярвал точно в такъв изход:

Първоначално си мислех, че всичко ще приключи с преговори, защото разумът трябваше да надделее и от двете страни. Освен това, както каза Владимир Владимирович Путин, хората бяха измамени. Наистина мнозина в ЧВК "Вагнер" не разбраха какво се случва. Дадоха им команда, а те са свикнали да се подчиняват на командира.

Основната предпоставка на бунта

Фаталната грешка, която до голяма степен провокира бунта, беше , че в Русия всъщност позволиха създаването на втора армия , която от правна гледна точка дори не беше контролирана от държавата, подчерта още Дрозденко.

Частните военни компании са нещо нормално, има ги в много държави, но у нас те де юре работят нелегално. Тоест нямаше нито закон за ЧВК, нито пряка система на подчинение на местното Министерство на отбраната.

Експертът добави, че вагнеровците освен това не са полагали клетва, а това е най-важната клетва за всеки военен, което е много важен елемент от военното образование:

И се оказа, че на това място има празнота. Но в редиците на ЧВК "Вагнер" тази празнота бързо се запълни. Те имат свой собствен кодекс, свое разбиране, своя символика, свой PR, свои вътрешни отношения, дори и да са все още измамнически и често много грешни. Освен това, както в самата група, така и във взаимодействията с редовния военен персонал. Това вероятно също е изиграло голяма роля в ситуацията на метежа.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа