Русия унищожи украински плацдарм с хитра атака

Русия унищожи украински плацдарм с хитра атака
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.07.2023
  • Сподели:

„Врагът беше зашеметен и победен. Това е всичко, на левия бряг няма „плацдарми“. С тези думи изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо описа ликвидирането на групировката на ВСУ в района на Антоновския мост.

 

 

 

Защо украинските войски толкова упорито се опитваха да заемат плацдарм тук - и можем ли да приемем, че сега тези опити са напълно приключили?

В нощта срещу събота военнослужещите от Днепърската група войски унищожиха частите на ВСУ при Антоновския мост в района на Херсон. Както каза изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо, територията на левия бряг близо до моста е "окончателно разчистена". Руските въоръжени сили използваха трик: руските военни не преминаха в фронтална атака, а удариха отзад, от страната на реката с лодки. До три часа сутринта крепостта и хотелът, където се намираха военните от ВСУ, бяха превзети.

„Нашите войници, както винаги, показаха смелост, решителност и находчивост, врагът беше зашеметен и победен. Това е всичко, на левия бряг няма "плацдарми". Ако се опитат да си пъхнат носа с големи сили, ще получат същото, но в по-голям мащаб “, предупреди Салдо. В унищожаването на бойците на ВСУ са участвали военнослужещи от отряда “Щорм”, 61 бригада морска пехота, 126 бригада за брегова отбрана, 127 бригада от запаса и 205 мотострелкова бригада, уточни Салдо.

След унищожаването на Каховската ВЕЦ в началото на юли руските военни премахнаха своите наблюдателни постове и предни отряди от левия бряг. Антоновският мост е частично разрушен, така че ВСУ не могат да прехвърлят техника по него. Също така е невъзможно да се организира понтонен преход, тъй като, според Салдо, той ще бъде унищожен за няколко минути. В резултат на това врагът проникна от другата страна на малки десантни групи под Антоновския мост и съседните сгради, прикри се от огъня на руската артилерия в близките селски къщи.

През последните дни руските военни воюваха с украински наемници под този мост и не позволиха на ВСУ да преминат през Днепър. Опитите на врага да достави боеприпаси и лекарства бяха пресечени. ВСУ успяха само да извадят своите убити и ранени. Тази седмица Салдо съобщи за потъването на шест катера с 30 украински бойци. А преди ден украинските позиции бяха ударени с ракета от комплекса „Искандер“. Салдо публикува запис на този удар от дрон в канала си в “Телеграм”.

Както съобщи онзи ден началникът на щаба на полка с повиквателна “Белий”, руските военни са извършили разузнавателни и издирвателни операции и систематично са унищожили противника в района на моста. „Ние тихо ги вкарваме под моста, те се опитват да помогнат на своите хора, периодично се опитват да донесат боеприпаси, лекарства, да изнесат своите убити и ранени. Но ние нанасяме огнево поражение “, каза офицерът. Той отрече информацията за украински десант на левия бряг на Днепър. Според него украинските бойци са били на мочурлив, блатист остров, където се намират вилите на жителите на Херсон и Альошки.

Според руски сапьор с позивна “Рязан-1”, който е участвал в битките и проправя пътя в минните полета за руските военни, като част от ВСУ са действали наемници.

„ВСУ искаха да създадат плацдарм, чрез което да е възможно да проникнат по-навътре в град Альошки и да отдалечим нашите отбранителни сили от левия бряг. Като се има предвид, че Альошки все още е частично във водата, силно разрушен, това е най-добрият момент за врага да се опита да превземе града. Мащабните десантни операции там са изключително трудни, защото нашата авиация ще работи по тях, затова ВСУ решиха постепенно да натрупват сили с диверсионни групи и да изтласкат нашите войски“, каза местният военен доброволец Алексей Живов.

Събеседникът обясни, че Антоновският мост минава вдясно от Альошки и представлява дълга конструкция, подобна на Кримския мост - отначало пътят минава по насип около блата и гори и едва накрая, пред реката, преминава в стоманобетонен мост. Според него чрез тактиката на проникване на малки групи до рота врагът „постоянно ни държеше в напрежение, главно политическо, видите ли, ВСУ отново са стъпили на левия бряг“.

„Част от украинците се скриха под скелета на бетонния мост от нашата страна, откъдето беше много трудно да ги изкараме. И тогава една ракета „Искандер“ долетя там и ги унищожи. Но около моста отляво и отдясно има вили, които сега са във водата. Можете да стигнете до тях само от страната на моста, а от страната на Альошки те са разделени от гори и блата, непроходими за тежка техника. Там все още се държат украинци и постепенно се изтласкват от там. Според някои сведения там са останали още около 70 бойци”, разказва Живов.

В крайна сметка унищожаването на десантните групи на ВСУ под Антоновския мост стана възможно благодарение на усилията на елитните части на Министерството на отбраната, убеден е Живов, и уменията на добре обучени сержанти и офицери. . „Но, повярвайте ми, струваше ни много“, подчертава доброволецът.

Военният експерт Михаил Онуфриенко добавя, че този плацдарм на ВСУ е бил на левия бряг на Днепър, а не на „измислен от някои наши военни кореспонденти остров“. Преди това врагът извърши десант на остров Голям Потьомкин, който се намира надолу по течението на Днепър, а от есента на миналата година имаше многократни опити на украински диверсанти да кацнат в района на Енергодар и Запорожката АЕЦ.

„Това е единственият вражески плацдарм на левия бряг, който е запазен почти седмица. От тези позиции е невъзможно да се развие каквото и да е стратегическо настъпление, но тук може да издигнат позиции и да „тормозят“ Альошки, които са на 4 километра от него. Наложи се към този район да бъде пренасочена авиация, тъй като под моста е удобно да се крият от обстрел, затова беше използван „Искандер“, каза експертът.

Сега противникът не трябва да си прави илюзии, че е възможно безнаказано да стовари десант на левия бряг, а също така ще бъде възможно да не се привличат самолети от Запорожкия фронт, където те ще бъдат много нужни през следващите дни, добавя Онуфриенко . „Когато крайбрежието е под прицела на нашите пехотинци, е възможно да се удържи отбраната с много по-малки сили. Но, разбира се, практиката на опити на ВСУ да стоварят десант на левия бряг няма да спре“, смята Онуфриенко.

Сложността на операцията по изтласкването на украинските бойци се обяснява с особеностите на ландшафта.

„Десният бряг, който е на малко повече от километър, е много по-висок. От него можете лесно да видите територията на Альошки и целия район на Антоновския мост - можете да провеждате снайперски, артилерийски, минохвъргачен и всякакъв вид обстрел. Дори хеликоптери не са необходими, всички движения на нашите войски се виждат с бинокъл. Възползвайки се от това, ВСУ непрекъснато нанасяха от разстояние огневи поражения по нашите позиции и резервите, които изтеглихме“, обясни Живов.

Онуфриенко припомни, че предимствата на десния бряг са били обсъждани по време на изтеглянето на частите на руските въоръжени сили, разположени в дясната част на Херсонска област. „Същата е ситуацията на Оскол, Северски Донец и всички други реки. Присъствието на десния бряг обективно създава предимства за противника“, подчертава експертът.

Според Живов проблемът с набезите на десантните групи на ВСУ ще може да се реши само след разчистване на териториите по десния бряг на Днепър. „Необходимо е бомбардировачи да долетят и да изравнят със земята всички дачи - отляво и отдясно, откъдето ВСУ обстрелват нашите позиции. Всичко трябва да се бомбардира, за да няма къде да се стъпи”, посочва опълченецът.

Онуфриенко смята, че бомбардирането на десния бряг е невъзможно, тъй като там се намира Херсон. „Разрушаването на Херсон не е наша практика. Противникът ще продължи да концентрира своите части в града и под прикритието на нощта ще се опита да кацне на левия бряг, прехвърляйки групи на високоскоростни лодки. Следователно ще трябва да създадем дългосрочни и добре укрепени огневи точки, резервни позиции - тоест обширна отбранителна система, която ще позволи да защитим максимално живата сила по време на вражески обстрел “, обясни експертът.

 

 

 

Андрей Резчиков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа