“Да размърдат контранастъплението”. Какво измисли Вашингтон за Киев

“Да размърдат контранастъплението”. Какво измисли Вашингтон за Киев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.07.2023
  • Сподели:

Украинските власти търсят изход от задънената улица. Неуспехите на фронта се приписват на липсата на модерни оръжия и се посочва ​​​​"спасителят", който уж ще промени всичко. На какво оръжие е дадена тази роля?

 

 

 

От ден на ден

Преди няколко месеца съюзниците на Киев увериха, че няма да допуснат ВСУ да нанесат удари по международно признатата руска територия. Затова няма да се прехвърлят далекобойни оръжия.

Кабинетът на президента Володимир Зеленски го иска от дълго време. Става дума за британските ракети “Сторм Шадоу” и американските АТАКМС. Разговорите започнаха миналата пролет.

И година по-късно Лондон разби табуто: през май обяви доставката на “Сторм Шадоу”. През същия месец започнаха активно да използват ракети в зоната на конфликта - за поразяване на цели в тила. Едно от засегнатите съоръжения е Чонгарският мост, свързващ Крим с Херсонска област.

Сега, очевидно, американците са променили мнението си за АТАКМС. Според “Уолстрийт Джърнъл”, позовавайки се на източници в украинското министерство на отбраната, Киев "получил положителни сигнали по този въпрос". Информацията е потвърдена от източници в Европа и САЩ.

Американският републикански сенатор Джим Риш тази седмица също похвали вероятността от предаване на АТАКМС. „От самото начало казах: осигурете всичко, което стреля, стига да не е ядрено оръжие. Всяко друго, което имаме, трябва да бъде на разположение на украинците. Независимо дали става въпрос за изтребители F-16 или ракети с голям обсег АТАКМС или нещо друго“, подчерта той.

Промениха си риториката и в Пентагона. Ако по-рано там отричаха по всякакъв възможен начин, сега казаха, че „не знаят за решението за доставките“. Решението се взема от Белия дом.

Страшно оръжие

АТАКМС е балистична ракета с твърдо гориво земя-земя с обсег на действие до 300 километра. Най-„желаните” цели за нея са артилерия, системи за ПВО и ПРО, съоръжения за логистична поддръжка, комплекси за командване и управление. Насочването е инерционно със сателит.

Самият снаряд може да бъде оборудван с осколочно-фугасна бойна глава от клас ВДУ-18 с тегло около 230 кг. Има и конфигурации с касетъчни бойни глави, пълни с суббоеприпаси M74.

Удоволствието не е евтино: всяка ракета, според Американския център за стратегически международни изследвания, струва повече от един милион долара.

За изстрелване на АТАКМС се използват M270 и ХИМАРС.

"Разбира се, АТАКМС представлява опасност за нас. Но сега, на първо място, трябва да помислим за поразяване на установките ХИМАРС, от които ще бъдат изстреляни тези ракети. А също и за идентифициране и унищожаване на складове с тези оръжия", обяснява военният експерт Алексей Леонков.

В същото време, посочва анализаторът, руските системи за ПВО "Тор-М2" и "Бук-М2/М3" могат да се справят с такова оръжие. Вярно е, че е много по-трудно да го поразят от аналозите с по-малък радиус на действие. Това е така, защото обхватът ще позволи на ВСУ да преместят пусковите установки по-далеч от фронтовата линия. И от руските контрабатарейни установки.

Подобен опит

От гледна точка на тактическите цели и задачи, от оръжията, доставяни от Запада, британският “Сторм Шадоу” е най-близо до АТАКМС. Разбира се, те могат да се нарекат аналози само много условно: “Сторм Шадоу” е авиационна ракета, тя е много по-тежка, дори бойната глава тежи почти два пъти повече.

В същото време за нея трябваше да бъде преустроен Су-24 на украинските ВВС.

И двата вида оръжия обаче са предназначени да поразяват подобни цели зад вражеските линии. И тук има нюанси: господството на руските ВКС във въздуха затруднява използването на “Сторм Шадоу”, а в случая с наземните АТАКМС този фактор вече не играе съществена роля.

Разбира се, доставката на определени видове боеприпаси не може радикално да повлияе на ситуацията на фронта, но силата на ракетите с голям обсег също не може да се подценява. В същото време все още предстои да разберем точно колко АТАКМС Съединените щати са готови да прехвърлят на съюзника, затънал в Запорожките степи.

 

 

 

 

Давид Нармания, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа