Камала Харис: „Решенията на върховния съд предвещават атака срещу трудно извоюваните свободи“

Камала Харис: „Решенията на върховния съд предвещават атака срещу трудно извоюваните свободи“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.07.2023
  • Сподели:

„Решенията на Върховния съд на САЩ, които отхвърлиха плана на Белия дом за облекчаване на студентския дълг, положителните действия при приема в колежи и законът на Колорадо, който защитаваше правата на ЛГБТК+, предвещават национално движение за атакуване на трудно извоюваните свободи", вицепрезидент Камала Харис каза.
В интервю за Мишел Мартин от Националното обществено радио, Харис заяви „Това е сериозен момент за хората, които вярват в обещанието на нашата страна, [но] разбират, че имаме още работа, за да постигнем напълно това обещание. Заложени са фундаментални въпроси, включително в президентската надпревара през 2024 г. за политически кандидати, които биха работили за защита на правата, вместо да ги отменят" каза Харис, като призова американците да гласуват.
Забележките на Харис дойдоха, след като консервативното супермнозинство във Върховния съд в четвъртък сложи край на расово съзнателния прием в университети в САЩ, противопоставяйки се на десетилетия правен прецедент в ущърб на по-голямото разнообразие на студентите в националните кампуси. Съдът в петък също постанови, че както законът на Колорадо, който принуждава бизнеса и организациите да третират еднополовите двойки еднакво, така и забележителният план на Джо Байдън за опрощаване на студентски дългове, са противоконституционни.
Това решение и другите две бяха постановени една година след като Върховният съд премахна федералните права за аборт, които бяха установени с решението на Roe v Wade от 1973 г.
Харис каза, че тя и други членове на администрацията на Джо Байдън имат роля в организирането на противодействие на решенията на върховния съд, които тя характеризира като „моменти с големи последствия и кризи".
В ранните етапи на кампанията за преизбирането си през 2024 г., докато някои републиканци призовават за национални ограничения на абортите, президентът обеща да работи за закрепване на правата на аборт, наред с други защити на репродуктивното здраве. Байдън също очерта нов план за облекчаване на студентския дълг в рамките на часове след като върховният съд отмени предишния му.
Но Харис каза, че избирателите също могат да помогнат за начертаването на пътя напред. Освен да гласуват докрай по време на местни, щатски и национални избори, те могат да се организират срещу политическите сили, които са посадили семената за тазседмичния залп от решения на върховния съд, каза вицепрезидентът.
Изместването на върховния съд към твърдата десница стана възможно, след като президентството на Доналд Тръмп успя да назначи ултраконсервативните съдии Нийл Горсуч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет.
Харис прогнозира, че решенията на върховния съд ще „окажат въздействие върху поколенията" и описа себе си като „дълбоко загрижена за последиците от това за бъдещето на нашата страна", добави Nola.com.
В своите забележки на фестивала Essence, едно от най-добрите годишни изложения на черната култура в САЩ, Харис каза: „Чувствам много силно, че обещанието на Америка ще бъде постигнато само ако сме готови да се борим за него."

Станете почитател на Класа