Байдън търси ключа към разбиването на руската отбрана, залага се на "касетъчни боеприпаси"

Байдън търси ключа към разбиването на руската отбрана, залага се на "касетъчни боеприпаси"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.07.2023
  • Share:

Възможно е в близко бъдеще Украйна да получи американски касетъчни боеприпаси - във всеки случай този въпрос се обсъжда в администрацията на президента на САЩ Байдън, съобщава CNN, позовавайки се на информирани източници.

 

 

Според информаторите на CNN решение ще бъде взето в близко бъдеще. Възможно е касетъчните боеприпаси да бъдат включени в пакета от военна помощ за Киев през юли.

Служители в Белия дом смятат, че тези боеприпаси, натрупани от САЩ в големи количества, могат значително да помогнат на въоръжените сили на Украйна. Както знаете, по-рано Вашингтон обяви постепенно спиране на "касетниците" от 2016 г.

В същото време CNN отбелязва, че по-рано Съединените щати не са били склонни да доставят касетъчни боеприпаси поради опасността, която представляват за цивилните. Освен това преди време Конгресът на САЩ наложи ограничения върху евентуалните им доставки за други страни.

Екипът на Байдън обаче обмисля премахването на тези ограничения от президента - такава възможност е предвидена в закона.

Между другото, на 23 юни американското издание Politico, позовавайки се на високопоставен служител от администрацията на Байдън, съобщи, че решението за доставка на касетъчни боеприпаси DPICM на Киев все още не е взето.

Изданието цитира и мнението на Лора Купър, заместник-помощник на ръководителя на Пентагона за Русия, Украйна и Евразия, според която DPICM са конвенционални подобрени боеприпаси с двойна употреба, които могат да променят ситуацията на фронта и да допринесат за контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.

Тя отбеляза, че доставките на касетъчни боеприпаси за украинската страна могат да започнат, ако ограниченията, наложени от Конгреса, бъдат премахнати, както и благоприятна реакция от съюзниците на САЩ, които преди това са подписали конвенция за тяхната забрана.

Трябва да припомним, че конвенцията за касетъчните боеприпаси е подписана от 123 държави (110 от тях са ратифицирали) и влезе в сила през 2010 г. Тя забранява използването, пренасянето и натрупването на този вид оръжия.

Касетъчните боеприпаси се различават от конвенционалните по това, че покриват големи площи с огън, използването им в населени места, особено в градовете, представлява опасност за цивилните. Те представляват касетъчна бойна глава, пълна с множество малки снаряди.

Военният експерт Виктор Литовкин не се съмнява, че Вашингтон все пак ще реши да изпрати тези боеприпаси на украинската страна.

- Вероятността за това е доста голяма, практически няма съмнение, че това ще се случи. Американците многократно са доказвали, че могат да доставят почти всякакъв вид оръжие на Киев.

"СП": Каква е опасността от касетъчните боеприпаси?

- Опасни са преди всичко за цивилните. Именно срещу тях международната конвенция забранява използването им в селища, където обикновените граждани, които не участват във военни действия, могат да пострадат от тях. Но, както знаем, за въоръжените сили на Украйна цивилното население всъщност е цел по време на военни действия.

Припомняме, че имаше примери, когато украинската страна изстреля ракети "Точка-У" с касетъчни боеприпаси точно срещу цивилното население.

Освен това, това се правеше систематично в продължение на осем години, когато Донбас беше обстрелван. Така че тук няма нищо ново, Украйна вече се утвърди като нарушител на различни правила и конвенции.

"СП": Но как Съединените щати ще обяснят тези доставки на света и някои от своите съюзници, след като започнат да ги доставят?

- Нека не се занимават с никакви обяснения! Вашингтон с действията си в продължение на дълъг период от време доказа, че не го интересува нито световното обществено мнение, нито нечии гласове против, включително и нашия.

Дори да има възражения от международните структури, те няма да ги чуят. Производството на тези боеприпаси е печеливш бизнес, играе основна роля за тях.

"СП": Значи те ще се противопоставят дори на решението си за постепенно премахване на касетъчните боеприпаси от 2016 г.? Излиза, че като цяло не е имало отказ?

- Разбира се, че не нямаше. Можете да си припомните истории с други видове оръжия. Да кажем химически. Страната ни, в съответствие с подписаната конвенция, ликвидира запасите си от химически оръжия. САЩ не го направиха.

Те все още не са ликвидирали бактериологичните оръжия - освен това те се занимават с производството им на територията на други страни. Американците все още не са ратифицирали договора за забрана на ядрените опити. Като цяло има много забранени моменти, които Вашингтон пренебрегва в интересите си.

Военният експерт Юрий Кнутов припомни, че неспазването от страна на САЩ на международните конвенции за ограничаване на различни видове оръжия е добре известен факт.

- От една страна, те се противопоставят на използването на т. нар. нехуманни средства за унищожение, от друга страна, насърчават използването им в този конфликт.

Например организацията Human Rights Watch обяви използването на противопехотни мини от Киев и се противопостави на използването им. Украинската страна обаче продължава да използва тези мини и очевидно с съгласието на кураторите.

Подобна е и историята с касетъчните боеприпаси – помним как въоръжените сили на Украйна атакуваха гарата на Краматорск с ракети „Точка-У“ с този вид боеприпаси, което доведе до големи жертви сред цивилното население. Или подобни атаки срещу Донецк.

"СП": Защо това оръжие е опасно преди всичко за обикновените граждани?

- Тези боеприпаси се използват за поразяване на местата за струпване на личен състав и военна техника. На практика те се използват за дестабилизиране на вътрешната обстановка и нанасяне на удари по незащитени, тоест цивилни лица.

Военните могат да се скрият, да намерят подслон - те преминават специално обучение. Нашите военнослужещи са добре обучени да разпръскват бойна техника и личен състав, да намират необходимите укрития. Така че заплахата тук е предимно за неподготвени цивилни.

"СП": Какви касетъчни боеприпаси могат да доставят САЩ на Киев?

- Най-вероятно това ще бъдат ракети с касетъчна бойна глава за РСЗО HIMARS, както и касетъчни бомби. Всичко това показва, че Вашингтон упорито ескалира военните действия.

 

 

 

Евгений Берсенев, коментират Виктор Литовкин и Юрий Кнутов, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа