Къде отива „Вагнер“?

Къде отива „Вагнер“?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.07.2023
  • Share:

Как се разделя и къде отива частната армия „Вагнер“ е въпрос, който тревожи и Русия, и Западна Европа и Беларус, където приеха Пригожин с част от бойците му. Такова военно формирование с голям опит във война, може да се намеси на една или друга страна.

 

 

 

А дори разпилени поединично т. нар. музиканти, наричани още главорези, представляват заплаха за всяка страна. Част от бойците им са бивши затворници, останали и след като им е изтекъл договорът.

Какво е известно за „Вагнер“ към момента?

Би Би Си и изданието „Вьорстка“ съобщиха, че край Асиповичи, Могильовска област на Беларус, изграждат обект, подобен на военен палатков лагер. Приложени са и сателитни снимки с разлика две седмици. На втората се вижда ясно, че над 300 такива структури са издигнати на мястото на бивш военен обект, които не са се виждали преди две седмици. Не е ясно дали там ще се приютят 1000-2000 или 3000 бойци от „ядрото на „Вагнер“.

 

Сателитна снимка на военен обект в Беларус, на територията на който са се появили над 300 палатки в рамките на седмица. На снимката се виждат част от тях. Предполага се, че са предназначени за частите на „Вагнер“. Палатките могат да поберат между 1500 и 3000 души. Снимка: Би Би Си

 

Според източник от Министерство на отбраната на Русия, за изданието „Медуза“, от осемте хиляди вагнеровци тръгнали в колона към Москва, само „общо 1000 бойци“ са решили да последват Пригожин. Но данните за числеността на частната армия са неясни и непотвърдени. Някои след бунта са се разпилели, малка част са подписали договори с армията. Според Пригожин – само 1-2%.

Лукашенко по-рано обяви, че няма да има лагери за „вагнеровци“, нито пунктове за набиране на хора за частната армия. Но при необходимост държавата щяла да помага.

През пролетта тази година, когато „Вагнер“ беше най-мощна армия със зачислени затворници по договор в редовете си, по данни на американските служби е достигала до около 50 хил. бойци.

В медии като Би Би Си, „Новая газета. Европа“, „Важные истории“ или „Медуза“ се цитират числа 5000, 6000 или 7000 бойци в „ядрото“ на „Вагнер“. Британското разузнаване оцени броя на тези само в колоната към Москва на малко повече: около 8000 души.

Ако приемем, че 6000 са „професионално ядро“, а между 20 и 30 хил. са бивши затворници, днес този брой е значително по-малък. 6-месечните договори на затворниците са изтекли, от февруари има забрана и не се наемат нови. Пригожин заяви след битката за Бахмут, че са загинали 10 хил. души от „щатните бойци“ на „Вагнер“ и 20% от наетите затворници. Според САЩ жертвите на „Вагнер“ може да са повече. Пригожин твърдеше, че през пролетта е набрал десетки хиляди доброволци извън затворите – в спортни клубове и др. Но няма потвърждение за това.

След потушаването на бунта на Пригожин, всички частни военни компании в Русия би трябвало от 1 юли да са под шапката на руското Министерството на отбраната.

След пуча от 24 юни, „Вагнер“ спря да съществува само за два дни. После наборните пунктове за частната армия са отворени отново, рекламите им вървят.

Русия се опитва да „спаси“ „Вагнер“, но без Пригожин. Президентът Владимир Путин заяви, че бойците на „Вагнер“ били подмамени да участват в престъпна и предателска авантюра. Председателят на комисията по отбрана Андрей Картаполов даде да се разбере, че бойците не били направили нищо осъдително и че „децата не носят отговорност за родителите си“, както казвал Йосиф Сталин. Изпълнявали заповеди на командването.

Оттеглянето на „Вагнер“ от войната и разпиляването й без съмнение ще помогне на Украйна. Затова Русия се мъчи да приеме „музикантите“ в армията, но без особен успех. Според напуснали наемници, до които са се допитвали различни издания, само единици са подписали договор с армията, една част са предпочели да си тръгнат към къщи, някои са се насочили към Донецк и Луганск, други си търсят работа в тази „сфера на дейност“ – частни армии, охрана, трети са емигрирали от Русия.

Заплаха представляват освободените затворници, които са си изпълнили договора и вече са на свобода. Някои от тях продължават да вършат престъпления.

Очевидно става, че повече няма да има една частна армия, тя се разпада на отделни групи, които ще попълват тук и там.

Засега е неясно какво ще правят онези хиляда или две хиляди, настанени в Беларус с Пригожин. Лукашенко иска да използва огромния им боен опит и да обучават тамошната армия.

 

 

Станете почитател на Класа