Критичен доклад за изтеглянето на САЩ от Афганистан обвинява Тръмп и Байдън

Критичен доклад за изтеглянето на САЩ от Афганистан обвинява Тръмп и Байдън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.07.2023
  • Share:

Доклад на Държавния департамент на САЩ от петък критикува провеждането на евакуацията от Афганистан през 2021 г., заявявайки, че „решенията на президента Джо Байдън и неговия предшественик Доналд Тръмп да изтеглят войските са имали сериозни последици за жизнеспособността и сигурността на бившето подкрепяно от САЩ правителство".
Неблагоприятните констатации в доклада засягат и държавния секретар Антъни Блинкен, без да го назовават. Те включват „неуспеха на Държавния департамент да разшири своята работна група за управление на кризи, докато талибаните напредват към Кабул през август 2021 г. и липсата на висш дипломат, който да наблюдава всички елементи на отговора на кризата. Назначаването на директор на 7-ия етаж (където Блинкен и висшите дипломати имат офиси) би подобрило координацията между различни линии на усилия", се казва в доклада.
Изтеглянето на американските войски и евакуацията на американски и съюзнически служители, граждани и афганистанци, изложени на риск от възмездие на талибаните, предизвика тълпи от отчаяни афганистанци, които се опитваха да влязат в летището в Кабул, и мъже, вкопчени в самолетите, докато рулираха по пистите. Атентатор самоубиец от "Ислямска държава" уби 13 американски военнослужещи и повече от 150 афганистанци пред порта на летището.
Държавният департамент публикува 24 страници от 85-страничния доклад - останалите останаха класифицирани – за начина, по който се е справил с операцията по евакуация, започнала след напускането на последните водени от САЩ международни сили, след 20 години подкрепа на последователни правителства в Кабул срещу талибаните. Той хвали представянето на персонала на американското посолство, „работещ при трудни условия като пандемията Covid-19 и намалена сигурност поради изтеглянето на американските войски, чиято скорост усложни трудностите".
Прегледът и подобно проучване на Пентагона допринесоха за доклад, публикуван от Белия дом през април. Но критичните констатации на прегледа на Държавния департамент не бяха отразени в доклада на Белия дом.
Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер защити действията на Байдън по отношение на изтеглянето на афганистанците. „Той трябваше да вземе решение. Съединените щати бяха изляли милиарди долари във война без видим край и той искаше да спре това, той искаше да сложи край на това", каза тя пред репортери.
Стивън Ченг, говорител на Тръмп, написа в имейл: „Има само един човек, отговорен за катастрофалното изтегляне от Афганистан – Джо Байдън.
Докладът на Белия дом на практика обвини хаотичната операция на САЩ за изтегляне и евакуация на липсата на планиране и редуцирането на войските от Тръмп след споразумение от 2020 г. с талибаните за изтегляне на американските сили.
„Решенията както на президента Тръмп, така и на президента Байдън да прекратят военната мисия на САЩ в Афганистан имаха сериозни последици за жизнеспособността на афганистанското правителство и неговата сигурност. По време на двете администрации не е имало достатъчно внимание на най-лошите сценарии и колко бързо те могат да последват". се казва в прегледа.
„Висши служители на администрацията също така не са успели да вземат ясни решения относно масата от рискови афганистанци, които да бъдат включени в евакуацията до момента на нейното начало, нито са определили къде ще бъдат отведени афганистанските евакуирани лица. Подготовката и планирането бяха възпрепятствани от нежеланието на администрацията на Байдън да предприеме стъпки, които биха могли да сигнализират за загуба на доверие в правителството на Кабул и по този начин да допринесат за неговия крах. Сложната структура на работната група на отдела, която беше създадена, когато започна евакуацията, се оказа объркваща за много участници, а управлението на знанията и комуникацията между и между различни линии на усилия бяха проблематични", се казва в доклада.
Говорител на Белия дом оспори това заключение. Той посочи доклада на Белия дом, който констатира, че е имало обширни срещи и настолни упражнения за проучване на сценариите за евакуация като част от процеса на планиране, макар непредвидените ситуации да се оказали всъщност по-лоши от най-лошите прогнози.

Станете почитател на Класа