Джо Байдън с нов план за облекчаване на студентския дълг

Джо Байдън с нов план за облекчаване на студентския дълг
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.07.2023
  • Share:

Джо Байдън се зарече, че „борбата не е приключила", след като Върховният съд на САЩ се произнесе против неговия знаков план за опрощаване на студентски дългове. „Мисля, че съдът изтълкува погрешно конституцията", каза президентът в Белия дом, обявявайки намерението си да премине към друг закон, за да намери друг път напред.
Решението на съда нанесе удар на около 40 милиона кредитополучатели, които се надяваха, че планът от 430 милиарда долара ще позволи на Закона за героите от 2003 г. да помогне за ограничаване на текущите разходи за тяхното образование. Законът даде на министъра на образованието право да направи промени във всяка разпоредба на приложимите закони за програмата за подпомагане на студентите след терористичните атаки от 11 септември през 2001 г.
Байдън каза, че 16 милиона души вече са одобрени за програмата, което би им осигурило 10 000 до 20 000 долара облекчение. „Повече жилища щяха да бъдат купени, повече бизнеси щяха да бъдат стартирани", каза той. Той обеща сега да се обърне към Закона за висшето образование от 1965 г., за да възстанови облекчаването на студентския дълг. Той също така планира да въведе програма за 12-месечно изплащане, която ще помогне на хората със студентски дългове да избегнат неизпълнение на заемите си, ако не могат да плащат и да избегнат годините на лош кредитен рейтинг.
Решението на върховния съд отхвърли основен принцип от програмата на администрацията на Байдън предвид бързото наближаване на изборите през 2024 г. Подпомагането на борбата със студентския дълг беше едно от предизборните обещания на Байдън, насочено към прогресивните избиратели.
Попитан дали не е изпълнил обещанието си, Байдън реагира бързо. „Не съм давал фалшиви надежди. Републиканците грабнаха надеждата, която им беше дадена." каза той.
Байдън също наблегна на това, което в по-ранно изявление той нарече „лицемерието на републиканските избрани служители". Той посочи по-високата цена на програмата за защита на заплатите, одобрена от републиканците през 2020 г. Програмата от ерата на пандемията Covid-19 даде на бизнеса заеми за техните заплати и позволи главницата на заема да бъде частично или напълно опростена. От програмата се възползваха и някои членове на Конгреса.
„Те нямаха проблем с милиарди заеми за бизнес, свързани с пандемията – включително стотици хиляди, а в някои случаи и милиони долари за собствения им бизнес. И тези заеми бяха опростени. Но когато стана дума за предоставяне на помощ на милиони усърдно работещи американци, те направиха всичко по силите си, за да го спрат" каза Байдън в изявлението.
„Става въпрос за опрощаване само на заеми, които Те трябва да плащат", каза той в Белия дом.

Станете почитател на Класа