Лавров: Приемането на Иран в ШОС е планирано за 4 юли

Лавров: Приемането на Иран в ШОС е планирано за 4 юли
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.07.2023
  • Share:

Пълномащабното приемане на Иран в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и подписването на меморандум за ангажимент на Беларус да се присъедини към ШОС е насрочено за 4 юли на Съвета на държавните ръководители на организацията, каза руският външен министър Сергей Лавров.
„На предстоящото на 4 юли заседание на Съвета на държавните ръководители [на организацията] пълноправното членство на Иран ще бъде формализирано и ще бъде подписан меморандум за ангажимент от страна на Беларус, който също ще стартира процедурата за пълно присъединяване към Шанхайската организация [за сътрудничество]", каза той.
Освен това Лавров заяви, че групата приветства и нови партньори в диалог. „Отсега нататък пространството на ШОС, като се вземат предвид както новите членове, така и държавите партньори в диалог, се простира от Европа и Близкия изток до Южна и Югоизточна Азия", добави той.
Декларацията за създаване на ШОС беше подписана в Шанхай през юни 2001 г. от шест държави: Казахстан, Киргизстан, Китай, Русия, Таджикистан и Узбекистан. В момента организацията включва още Индия и Пакистан.
Тази година Ню Делхи председателства ШОС. Срещата на върха на организацията е насрочена за 4 юли. Срещата на лидерите на ШОС ще се проведе в онлайн формат, както по-рано съобщиха от индийското външно министерство.

Станете почитател на Класа